Καλλιρόης 23
210 9238217
Γρίβα Διγενή 1
210 9965203

Ερωτήσεις & Απαντήσεις 2009-2010

2009-2010
Απαντήσεις σε ερωτήσεις γονέων και ειδικών
Από την επιστημονική μας ομάδα.

001. ΕΡΩΤΗΣΗ: «Καλησπέρα, Έχω έναν έφηβο γιο που έχει σοβαρή δυσγραφία και έχει απαλλαγεί των γραπτών εξετάσεων. Είναι αδύνατον ν’ αποδεχτεί την προφορική εξέταση, έχει φοβερό άγχος ότι θα μείνει στη τάξη, αλλά παρόλα αυτά δεν καταβάλει καμία προσπάθεια. Οι σημειώσεις του είναι δυσανάγνωστες και δεν προλαβαίνει να σημειώσει πάντα. Δεν ρωτά ούτε τους συμμαθητές του αλλά και ούτε τους καθηγητές γιατί θα τον θεωρήσουν χαζό ,βλάκα, ηλίθιο, μα——. Ο σάκος του μποξ είμαι εγώ ,αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν βλέπω καμία βελτίωση μάλλον παλινδρόμηση θα το χαρακτήριζα. Προσπαθεί τον τελευταίο καιρό να κάνει ότι κάνει ο αδελφός του στον οποίο είναι ιδιαίτερα επιθετικός. Εάν δεν συγκεντρώσει βαθμολογία το Α΄τρίμηνο 14 μου είπε ότι θα κρεμαστεί ή ότι θα πέσει από το παράθυρο για να τον βλέπω και να κλαίω γιατί για όλα φταίω εγώ. Όταν βέβαια ηρεμεί μου ζητά συγνώμη. Εάν μπορείτε κάντε μία προσπάθεια και συμβούλευσε με πως πρέπει να συνεχίσω. Ευχαριστώ πολύ»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σας ευχαριστούμε για την επικοινωνία σας και για το ενδιαφέρον σας για το παιδί σας. Το παιδί χρειάζεται άμεσα βοήθεια για να το διαχειριστεί όλο αυτό. Κατανοούμε ότι δεν μπορεί να αποδεχτεί την απαλλαγή των γραπτών εξετάσεων αλλά έχει μπλεχτεί σε έναν κυκεώνα όπου δεν βρίσκει ή δεν προτείνει καμία λύση. Ανησυχούμε πραγματικά για τον τρόπο που διαχειρίζεται την δυσκολία του. Πρέπει οπωσδήποτε να μιλήσει με Παιδοψυχίατρο (πρέπει να διερευνηθεί το συναίσθημά του γιατί φοβάμαι ότι θα επιδεινώνεται η εικόνα του).Δεν είναι καθόλου αστείο ένας έφηβος να απειλεί με αυτοκτονία. Οπωσδήποτε σας παρακαλώ πείστε τον να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό δει για να συζητήσετε και να κατευθυνθείτε. Ανησυχούμε πολύ και σας καλούμε να κινητοποιηθείτε άμεσα!
Με τιμή Αλεξάνδρου Στράτος

002. ΕΡΩΤΗΣΗ: «Έχω ένα παιδί 8 ετών που πάσχει από αυτισμό και φοιτά σε Ειδικό Σχολείο. Ο δίδυμος αδελφός του φοιτά στην Γ΄ Δημοτικού και οι δάσκαλοι στο Σχολείο μου είπαν ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες στην συμπεριφορά του, είναι υπερκινητικός και μιλάει συνεχώς στην Τάξη. Υπάρχει πιθανότητα να έχει και ο αδελφός του αυτισμό; Υπάρχουν κάποιες έρευνες γι αυτό;»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σας ευχαριστούμε για την επικοινωνία σας και για το ενδιαφέρον σας για το παιδί σας. Ναι, υπάρχουν πολλές έρευνες όπου όλες έχουν καταλήξει σε αυτό το σημείο που αναφέρετε. Υπάρχει σημαντικότατη κληρονομικότητα. Αυτό σημαίνει ότι έχουν την ίδια ακριβώς παθολογία; Όχι! Αλλά υπάρχουν πάρα πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Θα πρέπει ο Παιδοψυχίατρος που παρακολουθεί τον ένα σας γιο να αξιολογήσει και το άλλο σας παιδί.
Με τιμή Αλεξάνδρου Στράτος

003. ΕΡΩΤΗΣΗ: «Έχω έναν γιο 12 ετών υιοθετημένο από την Ρουμανία. Μου ανέφεραν ότι τα υιοθετημένα από την Ρουμανία παιδιά εμφανίζουν μαθησιακές δυσκολίες. Πώς μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες; Ευχαριστώ πολύ»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σας ευχαριστούμε για την επικοινωνία σας και για το ενδιαφέρον σας για το παιδί σας. Στην κατηγορία μας η σελίδα των γονέων υπάρχει το αντίστοιχο λίνκ http://www.proseggisi.gr/?p=11655 .
Υπάρχει πραγματικά δυσκολία στα παιδιά που υιοθετήθηκαν από την Ρουμανία, ιδίως όσα διέμειναν στα Ορφανοτροφεία για πέραν των 6 μηνών της ζωής τους. Οι κυριότερες δυσκολίες έγκεινται στην διάσπαση προσοχής, δυσπραξία, φτωχές μαθησιακές επιδόσεις και δυσκολίες συμπεριφοράς.
Με τιμή Αλεξάνδρου Στράτος

004. ΕΡΩΤΗΣΗ: «Ο γιος μου είναι 14 ετών και έχει νοητική καθυστέρηση. Παρακολουθεί σε Ειδικό Πλαίσιο προγράμματα. Το τελευταίο διάστημα το βράδυ ξυπνάει για λίγο δείχνει πολύ ταραγμένος και ιδρωμένος, δεν μας κοιτάζει καθόλου και μετά από 5΄ ξανακοιμάται. Το πρωί δείχνει πολύ κουρασμένος. Θα σας παρακαλούσα να μου πείτε τι συστήνετε. Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σας ευχαριστούμε για την επικοινωνία σας και για το ενδιαφέρον σας για το παιδί σας. Πολλά παιδία σε αυτήν την ηλικία (εφηβεία) και με την πάθηση του παιδιού σας εμφανίζουν κρίσεις κατά τον ύπνο. Οι κρίσεις αυτές θα πρέπει να διαφοροδιαγνωστούν από Παιδονευρολόγο όπου μέσα από Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα ύπνου θα σας αναφέρει τι τύπου είναι αυτές οι κρίσεις. Δεν γνωρίζουμε εάν υπήρχαν και πριν αυτές οι κρίσεις. Ούτως ή άλλως πάντως θα πρέπει να απευθυνθείτε σε Παιδονευρολόγο, ο οποίος και θα σας κατευθύνει κατάλληλα.
Με τιμή Αλεξάνδρου Στράτος

005. ΕΡΩΤΗΣΗ: «Ο γιος μου είναι 4 ετών με αυτισμό και το τελευταίο διάστημα εμφανίζει ταραχή και κλάμα. Μία Ψυχολόγος μου ανέφερε ότι πιθανά να αισθάνεται άγχος αποχωρισμού ή κάτι άλλο. Άλλη συνάδελφος όμως μου είπε ότι τα παιδιά με αυτισμό δεν αισθάνονται. Έχω ταραχτεί. Πείτε μου σας παρακαλώ την γνώμη σας. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αρχικά πρέπει να σας αναφέρουμε ότι τα παιδιά με αυτισμό πρέπει να παρακολουθούνται εκτός από Παιδοψυχίατρο και από Παιδονευρολόγο. Το 30% των παιδιών με αυτισμό κινδυνεύουν να εμφανίσουν κάποια επιληπτική κρίση κύρια στην ηλικία των 3-6 ετών. Όταν λοιπόν βλέπουμε αλλαγή στην διάθεση των παιδιών είναι καλό να γίνεται μία Παιδονευρολογική εξέταση. Από την άλλη, θα ήθελα να διερευνήσετε εάν το τελευταίο διάστημα συνέβη κάτι στη ζωή του παιδιού (κάποια αλλαγή σημαντική).
Όσον αφορά το εάν τα παιδιά με αυτισμό αισθάνονται, δυσκολεύομαι να κατανοήσω την συνάδελφο που σας είπε ότι τα παιδιά με αυτισμό δεν αισθάνονται. Είστε σίγουρη ότι σας ανέφερε κάτι τέτοιο; Τα παιδιά με αυτισμό φυσικά και αισθάνονται αλλά δυσκολεύονται να ερμηνεύσουν αυτό που αισθάνονται. Επίσης δυσκολεύονται στην αναγνώριση του συναισθήματος και των άλλων. Φυσικά και τα παιδιά με αυτισμό αισθάνονται χαρά, φόβο, λύπη αλλά δεν μπορούν να ερμηνεύσουν το συναίσθημα και το γιατί προκλήθηκε (κατανόηση προοπτικής). Αυτό λέγεται «αλεξιθυμία». Φυσικά λοιπόν μπορεί ένα παιδί με αυτισμό να αισθανθεί άγχος αποχωρισμού.
Σας ευχαριστούμε για την επικοινωνία σας και για το ενδιαφέρον σας για το παιδί σας.
Με τιμή Αλεξάνδρου Στράτος

006. ΕΡΩΤΗΣΗ: «Αξιότιμοι κοι και κες του κέντρου. Έχω μια κόρη 12 ετών με τη διάγνωση από ΚΕΔΔΥ και Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης του θέματος. Ζω σε επαρχιακή πόλη [……] .Το παιδί μου είναι στο τμήμα ένταξης της 1ης Γυμνασίου και καθημερινά χάνει παρέες, περιθωριοποιείται από συνομηλίκους [καίτοι ιδιαίτερα κοινωνικό παιδί] ,βιώνει απόρριψη χλεύη [ενίοτε βία].Αν και οι καθηγητές στο τμήμα λένε ότι είναι με διαφορά η καλύτερη και ότι περισσότερο για ψυχ. λογους αξιολογικά είναι στο τμ. εντ. δεν με ενημερώνει κανείς για εξέλιξη στο μέλλον[συνήθη – προϋποθέσεις]- σχέσεις με άλλο φύλο – δυνατότητες παρέμβασης [πχ μέχρι και αλλαγή πόλης] και ότι άλλο κρίνετε εσείς χρήσιμο. Αναμένω τάχιστα νέα σας και τηλ. επικοινωνίας και διεύθυνση. υ,γ. παρακαλώ κάνετε ότι δυνατόν μπορείτε προκειμένου να βοηθήσω το παιδί μου.Ευχαριστώ εκ των προτέρων και αναμένω νέα σας. »

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αξιότιμοι γονείς Σας ευχαριστούμε για την επικοινωνία σας και για το ενδιαφέρον σας για το παιδί σας..
Από ότι αναφέρετε η κόρη σας αντιμετωπίζει οριακή νοητική καθυστέρηση. Αυτό λοιπόν σημαίνει υστέρηση στους μαθησιακούς τομείς και ΠΙΘΑΝΑ και στην χρήση κοινωνικών κανόνων. Είναι πολύ καλό που παρακολουθεί στο Τμήμα Ένταξης και θα επιθυμούσαμε αυτό να το στηρίξετε και εσείς στην ίδια γιατί τα παιδιά με αυτές τις δυσκολίες δυσκολεύονται ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ να συμβαδίσουν μαθησιακά με τους συμμαθητές τους και αυτό μπορεί να τα περιθωριοποιήσει πάρα πολύ! Φτάνει μόνο η παράλληλη μαθησιακή στήριξη σε μία έφηβο; Φυσικά όχι αν και είναι πάρα πολύ επιβοηθητική όσον αφορά τη μάθηση! Χρειάζεται επιπρόσθετα να κινήσετε τις αναζητήσεις σας σε 3 άξονες και να φροντίσετε ως οικογένεια να παράσχετε το ανώτερο δυνατόν:
Λειτουργικότητα, ατομική ανεξαρτητοποίηση (ανεξάρτητη ζωή στην κοινότητα, χρήση χρήματος, λήψη χρηματικών υποχρεώσεων, συμμετοχή σε οικογενειακές και μη ρουτίνες, αυτό-φροντίδα, καλλιέργεια ταλέντων για μελλοντική επαγγελματική απορρόφηση κλπ)
Ψυχο-συναισθηματικός τομέας (πώς αντιλαμβάνεται τον εαυτό της σε σχέση με τους άλλους, πώς αισθάνεται, πώς διασκεδάζει, πώς διαχειρίζεται τις υποχρεώσεις και τον ελεύθερο χρόνο της, πώς διαχειρίζεται πιθανές εμμονικές σκέψεις και πιθανές φοβίες)
Κοινωνικός και σεξουαλικός τομέας (εκμάθηση ή επιβοήθηση κανόνων συμπεριφοράς, σχέση με συνομηλίκους, μεγαλύτερους και μικρότερους, διαχείριση ερωτικών και βιογενετικών ζητημάτων {είναι ερωτευμένη; Διαχειρίζεται σωστά αυτό το συναίσθημά της με το τρίτο άτομο; Έχει μπει στην έμμηνο ρήση;}, λήψεις και ανταπόκριση σε ρόλους κλπ).
Έχετε αξιολογηθεί από ένα πάρα πολύ καλό Φορέα (Ιπποκράτειο) και μπορείτε οπότε ή να απευθυνθείτε σε αυτόν τον φορέα για να σας βοηθήσουν σε όλα αυτά τα ζητήματα (συζήτηση με Παιδοψυχίατρο, Ψυχολόγο και Εργοθεραπευτή) ή να αναζητήσετε ανάλογο φορέα ιδιωτικό ή δημόσιο στις Σέρρες με την αντίστοιχη Ομάδα Διάγνωσης και Παρέμβασης. Σας επαναλαμβάνουμε ότι όλα τα παραπάνω έχουν γραφτεί με την προϋπόθεση ότι πράγματι το παιδί αντιμετωπίζει «Οριακή Νοητική Καθυστέρηση» και όχι κάποια άλλη διάγνωση κατά τα επίσημα διαγνωστικά κριτήρια του DSM-IV ή ICD-10. Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου
Με τιμή Αλεξάνδρου Στράτος

007. ΕΡΩΤΗΣΗ: «Καλησπέρα, έχουμε ένα κοριτσάκι 5 ετών, που ξεκίνησε να τραυλίζει , και να είναι εμφανές από 4 περίπου ετών. Περάσαμε ένα διάστημα που σταμάτησε, 2 μηνών περίπου και ξαναεπανήλθε. Η κατάσταση της μικρής χειροτερεύει , ο πατέρας της είχε και αυτός έναν ήπιο τραυλισμό. Το πρόβλημα είναι ότι ζούμε στην ……. (επαρχιακή πόλη) . Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε; Ε.Κ.»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αγαπητή Κυρία …………., αρχικά θα πρέπει να τονίσουμε ότι είναι ακόμη αρκετά μικρή η κόρη σας και αυτό είναι θετικό. Θετικό επίσης είναι ότι είναι κορίτσι καθότι συνήθως έχουν καλύτερη πρόγνωση από ότι τα αγόρια σε περιπτώσεις διαταραγμένης ροής ομιλίας. Από την άλλη, η έναρξη συμπτωματολογίας μετά την ηλικία των 3,5 ετών είναι κάπως ανησυχητικό σε συνδυασμό με την διάρκεια (περίπου ένα έτος) καθώς και το οικογενειακό ιστορικό δυσρυθμικής ομιλίας. Η διακύμανση που παρατηρήσατε είναι τυπικό χαρακτηριστικό σε περιπτώσεις αναπτυξιακού τραυλισμού. Για περισσότερες πληροφορίες αναζητήστε τα σχετικά χωρία στο site μας : http://www.proseggisi.gr/?p=11867, καθώς και στο Stuttering Foundation of America : http://www.stutteringhelp.org/ θεωρώ ότι θα πρέπει να οργανωθεί άμεσα πλήρης λογοθεραπευτική αξιολόγηση, από Λογοθεραπευτή ο οποίος γνωρίζει το αντικείμενο (Τραυλισμός) και συνεργαζόμενος με την οικογένεια να καταλήξει στο εάν θα χρειαστεί θεραπευτική ενίσχυση η μικρή σας και τί είδους.
Εύχομαι ολόκαρδα ότι καλύτερο για εσάς και το παιδί σας.
Μετά τιμής, Μαρτίνης Ιωάννης. Λογοθεραπευτής

008. ΕΡΩΤΗΣΗ: «Καλησπέρα σας. Έχω ακούσει από παντού πολύ καλά λόγια για εσάς και για το λόγο αυτό θα ήθελα τη συμβουλή σας. Ο Παιδοψυχίατρος μας μίλησε ότι τον γιό μας που είναι 8 ετών και έχει διαγνωστεί με σύνδρομο Asperger θα τον βοηθούσαν πολύ στην παρούσα φάση οι κοινωνικές Ιστορίες και τα Comic Strip. Θα μπορούσατε παρακαλώ να μας ενημερώσετε εκτενέστερα για αυτό; Με τιμή Γ.Χ. »

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σας ευχαριστούμε για την επικοινωνία σας και για το ενδιαφέρον σας για το παιδί σας. Πραγματικά οι Κοινωνικές Ιστορίες, όπως και τα Comic Strip Conversations είναι δύο σημαντικότατα όπλα που μπορεί να χρησιμοποιήσει η θεραπευτική ομάδα στην αντιμετώπιση του παιδιού με σύνδρομο Asperger. Στηρίζεται στο γεγονός ότι το παιδί με αυτισμό κατανοεί καλύτερα την κατάσταση και τον κανόνα όταν του παρέχεται γραπτά, παρά εάν απλά του ειπωθεί. Οι δύο μέθοδοι που αναφέρατε βοηθούν αποφασιστικά να χτιστεί η κεντρική συνοχή και η κατανόηση προοπτικής στο παιδί με τον διάχυτο μηχανισμό σκέψης. Ο θεραπευτής θα πρέπει να είναι εκπαιδευμένος στη μέθοδο και απαιτεί την πλήρη συμμετοχή του παιδιού. Μάλιστα το Κέντρο μας έχει την τύχη να έχει εκδώσει στα Ελληνικά το βιβλίο για τα Comic Strip conversations (μπορείτε να το δείτε στις «εκδόσεις του Κέντρου μας» όπως και να το αγοράσετε εάν επιθυμείτε.
Με τιμή Αλεξάνδρου Στράτος

009. ΕΡΩΤΗΣΗ: «Ο Παιδοψυχίατρος που παρακολουθεί το παιδί μου μου ανέφερε ότι στο νέο διαγνωστικό για τον αυτισμό καταργήθηκε το σύνδρομο Asperger. Είναι αλήθεια αυτό; »

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σας ευχαριστούμε για την επικοινωνία σας. Ναι, είναι αλήθεια ότι στο DSM-V (έκδοση της Αμερικάνικης Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας), καταργήθηκε το σύνδρομο Asperger και τοποθετήθηκε στην ευρύτερη ομπρέλα «Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος». Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφτείτε και το αντίστοιχο άρθρο μας στη διεύθυνση http://www.proseggisi.gr/?p=12940
Με τιμή Αλεξάνδρου Στράτος

010. ΕΡΩΤΗΣΗ: «Το παιδί μου είναι 4,5 ετών και μου ζήτησαν να το παρακολουθήσει Παιδονευρολόγος και Παιδοψυχίατρος γιατί είναι πολύ υπερκινητικό και επιθετικό στο Σχολείο. Η αλήθεια είναι πως και στο σπίτι είναι πολύ κουραστικός αλλά κρίναμε ο μπαμπάς του και εγώ πως όλα τα κάνει γιατί είναι μοναχοπαίδι. Επειδή διαβάζω εκτενώς τα άρθρα σας και έχω ακούσει πολύ καλά λόγια για εσάς, θα θέλατε να μας ενημερώσετε εκτενέστερα; Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας. Με τιμή Α.Κ. »

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σας ευχαριστούμε για την επικοινωνία σας και για το ενδιαφέρον σας για το παιδί σας. Προφανώς η Νηπιαγωγός έχει ανησυχήσει για την εικόνα του παιδιού σας στο Σχολείο και κρίνει ότι εμφανίζεται μία απόκλιση από τους συμμαθητές του γιού σας. Αυτός είναι προφανώς και ο λόγος που σας ζητάει την γνώμη ειδικού για να γνωρίζει εάν υπάρχει κάποια δυσκολία που θα έχρηζε εξειδικευμένης παρέμβασης ή όχι. Η αλήθεια είναι ότι στην ηλικία των 4 ετών, αναμένουμε στα παιδιά να υποχωρήσει η υπερκινητικότητα και η ανησυχία (σε διαφορετικό βαθμό για το κάθε παιδί) και να εμφανιστεί η θεωρία του νου και η κατανόηση προοπτικής (ότι μία ενέργειά μου δηλαδή θα προκαλέσει συναισθηματική αλλαγή στον άλλο). Προφανώς στον γιο σας αυτό δεν έχει εμφανιστεί, οπότε η πρόταση της Νηπιαγωγού μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους για την πιθανότητα το παιδί σας να χρειάζεται μία εξειδικευμένη επιβοήθηση για την υποχώρηση των ενοχλητικών –και για εσάς όπως αναφέρετε- συμπτωμάτων του.
Με τιμή Αλεξάνδρου Στράτος

011. ΕΡΩΤΗΣΗ: «Έχω δύο γιους δίδυμους 5,5 ετών τον Γ. και τον Λ. Ο Λ. διαγνώστηκε με αυτισμό πριν από 2 χρόνια και παρακολουθεί πρόγραμμα αποκατάστασης στην … (επαρχιακή πόλη). Η Νηπιαγωγός μου ανέφερε να εξετάσω και τον Γ. γιατί στο Σχολείο είναι υπερκινητικός και μιλάει συνεχώς. Είναι δυνατόν να έχει και αυτό το παιδί αυτισμό; »

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα ερευνητικά δεδομένα έχουν δείξει ότι στα δίδυμα, όταν το ένα παιδί αντιμετωπίζει αυτισμό, τότε υπάρχει σοβαρή πιθανότητα (άνω του 70%) να αντιμετωπίζει και το δίδυμο αδελφάκι του κάποια ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΥΣΚΟΛΙΑ (ιδίως εάν είναι μονοζυγωτικό). Αυτό δεν σημαίνει υποχρεωτικά αυτισμό αλλά υπάρχουν υψηλά ποσοστά παιδιών με άλλες διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές, σύνδρομο ΔΕΠ-Υ, δυσλεξία, δυσπραξία, εξελικτική γλωσσική διαταραχή. Θα σας ζητούσαμε να συνεννοηθείτε με τον Ιατρό που παρακολουθεί τον Λ. καθώς και με το Κέντρο που τον παρακολουθεί θεραπευτικά. Σας ευχαριστούμε θερμά για την επικοινωνία σας.
Με τιμή Αλεξάνδρου Στράτος

012. ΕΡΩΤΗΣΗ: «Ο γιος μου είναι 8 ετών, πηγαίνει στην Γ΄ Δημοτικού. Από τα 5 του διαγνώστηκε με «Δυσπραξία» από Παιδονευρολόγο και παρακολουθεί πρόγραμμα Εργοθεραπείας. Τον Σεπτέμβριο η Παιδονευρολόγος μας είπε ότι αντιμετωπίζει και το σύνδρομο ΔΕΠ-Υ και μας σύστησε φαρμακευτική αγωγή. Τελικά το παιδί έχει δυσπραξία ή διάσπαση προσοχής; »

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σας ευχαριστούμε για την επικοινωνία σας και για το ενδιαφέρον σας για το παιδί σας. Τα παιδιά με «Δυσπραξία» συνήθως αντιμετωπίζουν και παράλληλες (συνοδές) δυσκολίες. Αυτό ονομάζεται συν-νοσηρότητα. Οι συνηθέστερες είναι:
Μαθησιακές δυσκολίες
Σύνδρομο ΔΕΠ-Υ
Συναισθηματικές δυσκολίες (λόγω των συνεχών αποτυχιών που βιώνουν).Για τον λόγο αυτό θεωρείται απαραίτητο το παιδί να παρακολουθείται από ομάδα ειδικών (Εργοθεραπευτής, Ψυχολόγος, Ψυχολόγος Συμβουλευτικής). Ο/Η Νευρολόγος λοιπόν διαπιστώνει συν-νοσηρότητα στο παιδί σας. Σας συστήνουμε φυσικά να ακολουθήσετε τις οδηγίες του/της μαζί με συνέχιση των θεραπευτικών προγραμμάτων. Μπορείτε να επισκεφτείτε και τη δ/νση μας http://www.proseggisi.gr/?p=12509
Με τιμή Αλεξάνδρου Στράτος

013. ΕΡΩΤΗΣΗ: «Κύριε Αλεξάνδρου θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι: η κόρη μου είναι 9 ετών πάει στην Γ Δημοτικού και αντιμετωπίζει μαθησιακές δυσκολίες και διάσπαση προσοχής. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση που έχει ενισχύεται από κοροϊδίες συνομηλίκων της και διάφορα αρνητικά σχόλια. Πολλές φορές έρχεται στο σπίτι χωρίς τα βιβλία της (της τα παίρνουν συμμαθητές για πλάκα). Αισθάνομαι ότι υποφέρει όμως έχει ανάγκη τη συντροφιά της παρέας της (όπως εκείνη λέει).Οι δάσκαλοι είναι επιεικώς αδιάφοροι. Πως μπορώ να την ενισχύσω; Ευχαριστώ για το χρόνο σας. »

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σας ευχαριστούμε για την επικοινωνία σας και για το ενδιαφέρον σας για το παιδί σας. Διάβασα με πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το μέιλ σας και πραγματικά αισθάνθηκα την δυσκολία τόσο την δική σας όσο και του παιδιού σας. Το παιδί σας σαφώς πέφτει θύμα bulling από τους συμμαθητές της, κάτι πολύ βασανιστικό για ένα παιδί.
Αρχικά θα πρέπει να ξεκινήσουμε με την διάγνωση του παιδιού σας. Έχει υπάρξει επίσημη διάγνωση; Έχει αξιολογήσει το παιδί Παιδοψυχίατρος, Αναπτυξιολόγος, Νευρολόγος για να ξέρετε ακριβώς τις αιτίες που το παιδί σας αντιμετωπίζει τις μαθησιακές αυτές δυσκολίες και την διάσπαση της προσοχής; Επιβοηθείται με Ειδική Εκπαιδευτική Παρέμβαση ώστε να διευκολυνθεί η μάθηση και η συγκέντρωση, να γίνει συνεργασία των ειδικών με το Σχολείο και να ανέβει η αυτοπεποίθησή της;
Αυτές είναι ερωτήσεις που μόνον εσείς ξέρετε την απάντηση και εύχομαι η απάντηση να είναι ναι.
Όλοι οι άνθρωποι που αποκλίνουν από τον μέσο όρο αντιμετωπίζουν πραγματικά δυσκολίες. Οι δυσκολίες στην μάθηση είναι μία σημαντική απόκλιση στον κοινό «κώδικα» των παιδιών της Τάξης που είναι ότι «όλοι τα καταφέρνουμε λίγο έως πολύ το ίδιο». Έναν κώδικα που ο μόνος που μπορεί στο Σχολείο να τον τροποποιήσει είναι ο Εκπαιδευτικός ο οποίος οφείλει να εξηγήσει στην Τάξη ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο ικανοί σε έναν τομέα αλλά είμαστε ικανοί σε άλλους ο καθένας. Άλλωστε ο ρόλος της εκπαίδευσης δεν είναι μόνο να επιβραβεύει την επιτυχία αλλά να βοηθάει το παιδί στην αποτυχία.
Θα ήταν λοιπόν καλό ο Εκπαιδευτικός της Τάξης σε συνεργασία με εσάς να αναδείξουν αυτά που η κόρη σας κάνει καλά (πχ τα παιδιά με διάσπαση προσοχής είναι καλοί επιμελητές). Αυτός είναι ένας καλός δρόμος για να καταλάβει το παιδί ότι μπορεί να έχει θέση στην Τάξη του.
Αυτή την στιγμή το παιδί έχει περιθωριοποιηθεί και περνάει πραγματικά άσχημα στην Τάξη. Και μάλιστα όσο υψηλότερο δείκτη μαθησιακής και κοινωνικής νοημοσύνης έχει ένα παιδί τόσο πιο πολύ πονάει! Υποφέρει.
Σας προτείνω τις εξής λύσεις:
1. Αξιολόγηση του παιδιού από Παιδοψυχίατρο για να διερευνηθεί το συναισθηματικό υπόβαθρο του παιδιού.
2.Απαραίτητη ένταξη σε Ψυχο-παιδαγωγικό πρόγραμμα με έμφαση στην πραγματολογία και την ψυχολογική τόνωση ώστε να συμφιλιωθεί αρχικά με αυτά που δυσκολεύεται –ώστε να προσπαθήσει-, με αυτά που καταφέρνει –ώστε να τονώσει την ταυτότητά της- και να διοχετεύσει τον θυμό της.
3. Ένταξη σε Εργοθεραπευτικό πρόγραμμα ώστε να διερευνηθεί το αισθητικο-νευρολογικό υπόβαθρο και να εξασκηθεί σε δραστηριότητες που απαιτούν συγκέντρωση προσοχής.
4. Μείωση των γονεικών απαιτήσεων σε αυτά που δυσκολεύουν το παιδί. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι το παιδί δεν μπορεί να τα πάει καλύτερα. Οι ειδικοί θα σας εξηγήσουν πώς θα τα καταφέρει.
5. Δάσκαλος δάσκαλος δάσκαλος. Επιβοήθηση, κατανόηση, διευκόλυνση, προσαρμογή. Πρέπει να προστατεύσει το παιδί από τους ορεξάτους να της κάνουν πλάκα συμμαθητές και να τους επιδείξει τις δεξιότητές της. Εάν αυτό είναι αδύνατον και το παιδί ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΙΛΟΥΣ (εννοώ πραγματικούς φίλους και όχι απλοϊκή παρέα), συχνά προτείνεται η αλλαγή του Σχολικού Περιβάλλοντος (αλλαγή Σχολείου).
6. Συνεργασία με τα ΚΕΔΔΥ για περαιτέρω ενέργειες που θα ήταν απαραίτητες.
Σας ευχαριστώ πολύ
Με τιμή Αλεξάνδρου Στράτος

014. ΕΡΩΤΗΣΗ: «Καλή σας ημέρα. Έχω ένα γιο 5 ετών και δεν έχει εμφανίσει ακόμη κυρίαρχο χέρι. Ξεκινάει δραστηριότητες με το ένα χέρι και συνεχίζει με το άλλο ή ξεκινάει πότε με το δεξί και πότε με το αριστερό. Τι να κάνω; Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αξιότιμοι γονείς, σας ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία σας και για το ενδιαφέρον σας για το παιδί σας και την εκπαίδευσή του. Οι ερωτήσεις που πρέπει αρχικά να διερευνηθούν είναι δύο:
(α) έχετε προσέξει το παιδί σας να ξεκινάει πάντα με το ίδιο χέρι και μετά να αλλάζει χέρι; Εάν συμβαίνει αυτό, τότε σημαίνει ότι το παιδί έχει αδύναμα στασικά πρότυπα και αυτό που χρειάζεται είναι ασκήσεις ενδυνάμωσης τόσο στην λεπτή κίνηση όσο και στην αδρή.
(β) έχετε δει το παιδί σας να παίρνει με το αριστερό χέρι αυτό που βρίσκεται αριστερά και με το δεξί αυτό που βρίσκεται δεξιά; Επίσης μήπως γράφει από τα αριστερά με το αριστερό και μόλις φτάσει στη μέση της σελίδας αλλάζει χέρι; Αν συμβαίνουν αυτά, τότε θα πρέπει να τονώσετε σημαντικά το πέρασμα της μέσης γραμμής γιατί η ανωτέρω συμπεριφορά δείχνει δυσκολίες στο πέρασμά της. Τέλος, θα πρέπει να συζητήσετε με Εργοθεραπευτή για το εάν το παιδί σας έχει προτίμηση χεριού. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε και το άρθρο στη δ/νσή μας http://www.proseggisi.gr/?p=12918 .
Με τιμή Αλεξάνδρου Στράτος

015. ΕΡΩΤΗΣΗ: «Είμαι σχετικά νέα εκπαιδευτικός (εργάζομαι για δεύτερη χρονιά). Φέτος διδάσκω στην Α΄ Τάξη Δημοτικού Σχολείου και έχω έναν μαθητή που θα ήθελα να τον αξιολογήσετε. Πιστεύω ότι έχει αυτισμό αλλά αν το ανακοινώσω στους γονείς φοβάμαι ότι θα αντιδράσουν αρνητικά. Πείτε μου πώς θα μπορούσα να το ανακοινώσω; Σας ευχαριστώ πολύ Θ.Κ. »

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σας ευχαριστούμε για την επικοινωνία σας. Θίγετε ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα. Ο ρόλος της εκπ/τικού είναι σημαντικότατος στην πρώιμη ανίχνευση δυσκολιών σε ένα παιδί. Δυστυχώς όμως οι γονείς δεν είναι πάντα έτοιμοι να ακούσουν γι’αυτές τις δυσκολίες και πολύ συχνά ρίχνουν το φταίξιμο στην εκπ/τικό. Αρχικά θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι κανένας γονέας δεν θέλει να ακούσει άσχημα πράγματα για το παιδί του. Αρχικά λοιπόν οφείλουμε να καλλιεργήσουμε την «εκπαιδευτική συμμαχία», να δείξουμε δηλαδή στον γονέα ότι προσπαθούμε πραγματικά και ανησυχούμε πραγματικά για το παιδί του. Κατόπιν να δώσουμε στον γονέα ένα μικρό περιθώριο (πχ «θα δω το παιδί πώς θα τα πάει για 2 εβδομάδες ακόμη γιατί μπορεί να τα καταφέρει»). Τέλος, να τον ενημερώσουμε ότι θέλουμε την γνώμη του εκπαιδευτικού προϊσταμένου (Σχολικός Σύμβουλος, ΚΕΕΔΥ, Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα). ΔΕΝ ζητάμε από τους γονείς διαγνωστικό από Ιδιωτικά Κέντρα. Εάν δρομολογήσετε αυτήν την διαδικασία, τότε σίγουρα θα έχετε πράξει αυτό που ζητά η δεοντολογία. Το εάν θα το αποδεχτεί ο γονέας είναι σαφώς κάτι για το οποίο από εσάς χρειάζεται μόνο χρόνος και συμμαχία. Εάν δείξετε θυμωμένη με το παιδί, τότε ο γονέας απλά θα θυμώσει μαζί σας. Τέλος, όπως κατανοείτε και γνωρίζετε, ο/η εκπαιδευτικός δεν κάνουν ποτέ διάγνωση, παρά μόνον εντοπισμό κάποιων δυσκολιών και ζητούν περαιτέρω αναλυτική αξιολόγηση.
Με τιμή Αλεξάνδρου Στράτος

016. ΕΡΩΤΗΣΗ: «Το παιδί μου είναι 6 ετών και του χρόνου θα πάει στην Α΄ Δημοτικού. Δεν έχει προτιμήσει όμως ακόμη χέρι στο γράψιμο. Η Νηπιαγωγός του μου είπε ότι ίσως να ήταν καλύτερο να επαναλάβει το Νηπιαγωγείο. Συμφωνείτε σε αυτό»;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αξιότιμοι γονείς, σας ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία σας και για το ενδιαφέρον σας για το παιδί σας και την εκπαίδευσή του. Από τη στιγμή που το παιδί δεν έχει αναπτύξει σαφή προτίμηση χεριού, σημαίνει σίγουρα ότι δεν έχει αποκτήσει σαφή προτίμηση εγκεφαλικής πλευρίωσης. Αυτά τα παιδιά αντιμετωπίζουν μη ετοιμότητα ή και συγχυτική εικόνα σε ασκήσεις προσανατολισμού στο χώρο, σωματικού σχήματος (συχνά έχουν φτωχή ζωγραφική έκφραση) και γραφοκινητικών δεξιοτήτων με αποτέλεσμα τον ουσιαστικό κίνδυνο εμφάνισης μαθησιακών δυσκολιών κατά την σχολική ένταξη. Καταρχάς λοιπόν, δείχνουν φυσιολογικές οι ανησυχίες της Νηπιαγωγού. Η ουσία είναι ότι θα πρέπει να διερευνηθεί διεξοδικότερα η Σχολική ετοιμότητα του παιδιού από Αναπτυξιολόγο και επίσης να διερευνηθεί η δυσκολία στην προτίμηση χεριού από Εργοθεραπευτή. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε και το άρθρο στη δ/νσή μας http://www.proseggisi.gr/?p=12918 .
Με τιμή Αλεξάνδρου Στράτος

017. ΕΡΩΤΗΣΗ: «Κύριε Αλεξάνδρου διάβασα το βιογραφικό σας στο site σας και διαπίστωσα ότι έχετε μεγάλη εμπειρία. Θα επιθυμούσα λοιπόν να σας ρωτήσω κάτι: το παιδί μου είναι 2 ετών και 1 μήνα, διαπιστώθηκε ότι αντιμετωπίζει «Αναπτυξιακή Καθυστέρηση» και μου ζήτησαν να παρακολουθήσει πρόγραμμα Εργοθεραπείας. Ενώ όμως και εγώ αλλά και η Εργοθεραπεύτριά του θέλουμε να βρίσκομαι στο δωμάτιο κατά την διάρκεια της θεραπείας, μόλις με δει αποδιοργανώνεται και θέλει μόνο την αγκαλιά μου χωρίς να κάνει τίποτα. Η Εργοθεραπεύτρια λέει ότι όταν είναι μαζί της έχει διαφορετική εικόνα. Τι με συμβουλεύετε να κάνω; Να κλείναμε ένα ραντεβού να δείτε το παιδί; »

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σας ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία σας και για τα καλά σας λόγια. Θέλω να σας πω ότι αυτό συμβαίνει πολύ συχνά σε παιδιά αυτής της ηλικίας. Βρίσκονται στο μεταβατικό στάδιο όπου μπορούν μεν να αποχωριστούν τον γονέα αλλά όταν τον δουν προσανατολίζονται κατευθείαν επάνω του. Από την άλλη, αφού περνάει καλά με την Εργοθεραπεύτρια σημαίνει ότι έχει κοινωνικοποιηθεί μαζί της και έχουν εγκαθιδρύσει καλή σχέση. Αυτό που σας συστήνω και που κάνουμε εμείς είναι το εξής: Βιντεοσκοπούμε την θεραπευτική συνεδρία και στο επόμενο ραντεβού αντί για το παιδί παρουσιάζουμε το βίντεο στην μητέρα και εξηγούμε τι ακριβώς κάνουμε και γιατί. Φυσικά και δεν υπάρχει κανένας λόγος να αξιολογήσω το παιδί σας. Εμπιστευτείτε την θεραπεύτριά σας και ακολουθείστε αυτή την διαδικασία. Θα δείτε ότι σε λίγο διάστημα θα αλλάξει το παιδί σας.
Με τιμή Αλεξάνδρου Στράτος

018. ΕΡΩΤΗΣΗ: «Το παιδί μου γεννήθηκε σημαντικά πρόωρο και μας ζήτησαν να παρακολουθείται συνεχώς από παιδίατρο Αναπτυξιολόγο. Γιατί; »

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σας ευχαριστούμε θερμά για την επικοινωνία σας. Θα σας παρακαλούσαμε να ακολουθήσετε την οδηγία του Παιδιάτρου του παιδιού σας. Δυστυχώς οι έρευνες αναφέρουν ότι τα πρόωρα έχουν σημαντικότατες πιθανότητες να εμφανίσουν διάφορες αναπτυξιολογικές δυσκολίες (ψυχοκινητική καθυστέρηση, καθυστέρηση λόγου-ομιλίας, δυσπραξία, διάσπαση προσοχής, μαθησιακές δυσκολίες). Θα πρέπει λοιπόν το παιδί να παρακολουθείται από Αναπτυξιολόγο και όποτε κριθεί σκόπιμο να εφαρμοστεί πρώιμη παρέμβαση για να αντιμετωπιστούν ΑΜΕΣΑ οι ανωτέρω κίνδυνοι.
Με τιμή Αλεξάνδρου Στράτος

019. ΕΡΩΤΗΣΗ: «Καλησπέρα και σας ζητώ συγνώμη για την ενόχληση. Μένω σε επαρχιακή πόλη και έχω έναν γιο που πηγαίνει στην Β΄ Δημοτικού. Η δασκάλα στο Σχολείο μου ανέφερε ότι αντιμετωπίζει μάλλον δυσλεξία. Στο Νηπιαγωγείο είχα κάνει Α΄Τέστ και δεν είχαν εντοπίσει κάποια δυσκολία. Είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό; »

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σας ευχαριστούμε για την επικοινωνία σας και για το ενδιαφέρον σας για το παιδί σας. Το Α΄Τέστ είναι ένα από τα πολλά εργαλεία που έχει ο Ειδικός για να διαγνώσει πιθανές δυσκολίες που ίσως να αντιμετωπίσει ένα παιδί στο Δημοτικό. Προσωπικά δεν εφαρμόζω μόνο αυτό το εργαλείο. Το συγκεκριμένο τεστ λειτουργεί –επιτρέψτε μου την έκφραση- μονοσήμαντα. Δηλαδή εάν ένα παιδί εμφανίσει χαμηλά σκορ, σημαίνει ότι σίγουρα θα εμφανίσει δυσκολίες. Εάν όμως δεν εμφανιστούν δυσκολίες, για να διαβεβαιωθώ χρησιμοποιώ και άλλα τεστ πιο αναλυτικά (κοιτάξτε αν θέλετε το σχετικό τοπίο στο site μας για τα τεστ προσχολικής ηλικίας που χρησιμοποιούμε). Θα σας ανέφερα λοιπόν ξεκάθαρα ότι ναι, υπάρχει η συγκεκριμένη πιθανότητα. Θα σας παρακαλούσα να κινητοποιηθείτε άμεσα και απευθυνθείτε σε ειδικό για την εφαρμογή και άλλων τεστ.
Σας ευχαριστώ θερμά
Με τιμή Αλεξάνδρου Στράτος

020. ΕΡΩΤΗΣΗ: «Το παιδί μου είναι 5 ετών και φοβάται να πηγαίνει σε καινούργια μέρη. Κάθε φορά που κάνουμε μία αλλαγή στο πρόγραμμά του συγχύζεται και φοβάται. Ο μπαμπάς του προσπαθεί να τον καθησυχάζει αλλά συνεχίζει να έχει αυτή τη συμπεριφορά. Η Νηπιαγωγός μου ζήτησε να αξιολογήσει το παιδί Εργοθεραπευτής εξειδικευμένος στην Αισθητηριακή Ολοκλήρωση. Θα θέλατε να με ενημερώσετε τι θα δούμε από αυτή την εξέταση; »

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σας ευχαριστούμε για την επικοινωνία σας και για το ενδιαφέρον σας για το παιδί σας. Μία κατηγορία των παιδιών με δυσκολία στην αισθητηριακή επεξεργασία είναι τα παιδιά με αμυντικότητα. Αυτά τα παιδιά δείχνουν φοβισμένα, προτιμούν το καθιστό παιχνίδι, δυσκολεύονται να κοινωνικοποιηθούν και φοβούνται τις νέες καταστάσεις γιατί πιστεύουν ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτές.
Για τα παιδιά αυτά, κάθε νέο ερέθισμα είναι επώδυνο και τους προκαλεί ανησυχία.
Ο εξειδικευμένος στην μέθοδο αισθητηριακής ολοκλήρωσης Εργοθεραπευτής θα αξιολογήσει την ανταπόκριση του παιδιού στα αισθητηριακά ερεθίσματα και θα το βοηθήσει να μπορεί να τα επεξεργαστεί καλύτερα.
Ταυτοχρόνως όμως πρέπει να αναφερθεί ότι ο Εργοθεραπευτής είναι μέλος της Διεπ/νικής Ομάδας. Με βάση αυτά που αναφέρετε το παιδί θα πρέπει να αξιολογηθεί εκτός από Εργοθεραπευτή και από ψυχολόγο και Παιδοψυχίατρο για να διερευνηθούν πλήρως οι συμπεριφορές και να γίνει πιο ευδιάκριτο γιατί εμφανίζονται.
Με τιμή Αλεξάνδρου Στράτος

021. ΕΡΩΤΗΣΗ: «Το παιδί μου είναι 3 ετών και λέει μόνο 7 λέξεις. Φοβάμαι ότι κάτι συμβαίνει αλλά ο σύζυγός μου δεν συμφωνεί με αυτό και λέει ότι απλά το παιδί είναι μικρό. Θα ήθελα την γνώμη σας πώς να το χειριστώ. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σας ευχαριστούμε για την επικοινωνία σας. Εάν διαβάσετε την αντίστοιχη τοποθεσία στην αρθρογραφία μας για την εξέλιξη του λόγου και της ομιλίας, θα δείτε ότι σίγουρα το παιδί υπολείπεται πάρα πολύ των φυσιολογικών δεικτών όσον αφορά την ομιλία. Αυτό σημαίνει ότι το παιδί χρειάζεται οπωσδήποτε να αξιολογηθεί από κάποιον ειδικό (θα προτείναμε Παιδίατρο Αναπτυξιολόγο ή Λογοθεραπευτή αρχικά) για να διαπιστωθούν εάν υπάρχουν κάποιες δυσκολίες και να αντιμετωπισθούν άμεσα (σε όσο μικρότερη ηλικία γίνεται η παρέμβαση, τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα).
Όσον αφορά τον σύζυγό σας το ερώτημά σας είναι πάρα πολύ σημαντικό! Είναι καλό και ι δύο γονείς να έχουν ή να συζητούν το ίδιο αίτημα. Αυτό που θα σας συστήναμε είναι να το συζητούσατε συζητήσετε και οι δύο μαζί με τον Παιδίατρο ώστε να είστε πιο αρραγείς ως οικογένεια. Εάν κρίνει σκόπιμη μία αξιολόγηση, τότε αυτή θα ΠΡΕΠΕΙ να γίνει.
Με τιμή Αλεξάνδρου Στράτος

022. ΕΡΩΤΗΣΗ: «Καλησπέρα σας. Το παιδί μου είναι 5,5 ετών. Ενώ χρησιμοποιούσε το αριστερό του χέρι, τώρα που πήγε στο Νηπιαγωγείο χρησιμοποιεί το δεξί γιατί είπε ότι δεν θέλει οι άλλοι να γράφουν με το δεξί και αυτό με το αριστερό. Μάλιστα άφησε εντελώς την αριστερή πλευρά και μοιάζει να λειτουργεί σαν μονόχειρας».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αξιότιμοι γονείς, σας ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία σας και για το ενδιαφέρον σας για το παιδί σας. Στην ουσία θα πρέπει να διερευνήσουμε γιατί το παιδί αναφέρει αυτό που αναφέρει (να διερευνήσουμε ποια κοινωνική σκέψη και αναζήτηση το οδήγησε σε αυτή του την απόφαση) αλλά και να διερωτηθούμε εάν έχει συμβεί κάτι και έχει αφήσει τόσο «ανενεργή» την αριστερή του πλευρά. Το ότι ένα παιδί επιλέγει μία πλευρά, δεν σημαίνει ότι η άλλη πλευρά πρέπει να παραμελείται! Στην πραγματικότητα , η άλλη πλευρά έχει ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει ως βοηθητικό χέρι , ή » βοηθός » χέρι – για παράδειγμα, κρατώντας το χαρτί σταθερό ενώ το κυρίαρχο χέρι γράφει, στο χειρισμό του χαρτιού ενώ το προτιμώμενο χέρι κόβει με ένα ψαλίδι κλπ. Εάν λοιπόν το παιδί δεν χρησιμοποιεί δραστηριότητες αμφίπλευρου συντονισμού και έχει «αφήσει» εντελώς το αριστερό του χέρι (πχ σε δραστηριότητες παιδικής χαράς, στο ψαλίδι, στο ντύσιμο κλπ) τότε αρχικά θα πρέπει να εξετάσει ένας Παιδονευρολόγος τι έχει συμβεί σε αυτή την πλευρά (την αριστερή). Εάν το κρίνει σκόπιμο, θα πρέπει να εξεταστεί και από Παιδοψυχίατρο αυτή η τόσο επίμονη (ή πιθανά και έμμονη) σκέψη του.
Τέλος, ένας Εργοθεραπευτής θα πρέπει να εξετάσει τόσο το λειτουργικό δυναμικό της κάθε πλευράς, όσο και τις περιβαλλοντικές συνθήκες στο σπίτι και το Σχολείο. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε και το άρθρο στη δ/νσή μας http://www.proseggisi.gr/?p=12918 .
Με τιμή Αλεξάνδρου Στράτος
ΔΗΛΩΣΗ: “Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την βοήθεια που προσφέρατε στο παιδί μου στα 2 χρόνια που παρακολούθησε στο Κέντρο σας. Τώρα πια ο γιος μας φοιτά στην Β΄ Δημοτικού και είμαστε υπερήφανοι που τα καταφέρνει τόσο καλά!”

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για τα υπέροχά σας λόγια. Μας δίνετε τεράστια χαρά και κουράγιο στον δύσκολο αγώνα μας!
Με τιμή Αλεξάνδρου Στράτος

023. ΕΡΩΤΗΣΗ: «Το παιδί μου είναι 4 ετών και η Αναπτυξιολόγος διέγνωσε ότι έχει το σύνδρομο ΔΕΠ-Υ. Τι είναι αυτό το σύνδρομο; »

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σας ευχαριστούμε που επικοινωνήσατε μαζί μας. Σας παραπέμπουμε στα αντίστοιχα link του site μας για το Σύνδρομο ΔΕΠ-Υ.
Με τιμή Αλεξάνδρου Στράτος

024. ΕΡΩΤΗΣΗ: «Το παιδί μου αξιολογήθηκε από Παιδοψυχίατρο και μου ανέφερε ότι έχει δυσκολία στην Αισθητηριακή Ολοκλήρωση και πρέπει να αξιολογηθεί από Εργοθεραπευτή. Πώς θα καταλάβω εάν το παιδί μου έχει δυσκολία στην αισθητηριακή ολοκλήρωση;»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σας ευχαριστούμε για την επικοινωνία σας και για το ενδιαφέρον σας για το παιδί σας. Ένα άτομο θα πρέπει να αξιολογηθεί από εξειδικευμένο στην Αισθητηριακή Ολοκλήρωση Εργοθεραπευτή εάν υπάρχουν δυσκολίες σε μερικές από τις παρακάτω περιοχές ή εάν μια από αυτές τις περιοχές προκαλεί σημαντικά λειτουργικά προβλήματα:
Ως βρέφος ήταν ασυνήθιστα ιδιότροπο, δύσκολο να ηρεμήσει, ή τρόμαξε εύκολα
Ως βρέφος άργησε να μπουσουλήσει (ή δεν μπουσούλησε), να καθίσει, να περπατήσει, να μάθει άλλες βασικές κινητικές δεξιότητες
Έχει δυσκολία στην ρύθμιση του κύκλου ύπνου/ξυπνήματος, στο να κοιμηθεί, στο να κοιμάται ήρεμα και στο να ξυπνά ήρεμο
Είναι υπέρ-ευαίσθητο στους ερεθισμούς (υπέρ-αντιδρά στα αγγίγματα, στις γεύσεις, στους ήχους ή τις οσμές)
Έντονα αντιπαθεί να κάνει μπάνιο, να του κόψουμε τα μαλλιά ή να του κόψουμε τα νύχια
Χρησιμοποιεί μη κατάλληλο ποσό δύναμης όταν χειρίζεται αντικείμενα, όταν βάφει με μαρκαδόρους ή γράφει ή όταν παίζει με συνομηλίκους ή με μικρά κατοικίδια ζωάκια.
Έχει φτωχό τόνο μυών, κουράζει εύκολα, ακουμπάει στον τοίχο ή τους ανθρώπους, «χύνεται» ενώ κάθεται στην καρέκλα
Είναι αδέξιο, πέφτει συχνά, τρακάρει σε έπιπλα ή ανθρώπους, και έχει δυσκολίες να
τοποθετήσει καλά το σώμα του στον περιβάλλοντα χώρο.
Έχει δυσκολία μαθαίνοντας τις νέες κινητικές δεξιότητες, απογοητεύεται και ταράζεται κατά την προσπάθεια να ακολουθητέε οδηγίες ή τα βήματα ακολουθίας για μια δραστηριότητα
Αποφεύγει τις δραστηριότητες στην Παιδική Χαρά, την γυμναστική και τα σπορ
Δεν του αρέσουν ή δυσκολεύεται σε δραστηριότητες που αρέσουν στους συνομηλίκους του όπως τα άλματα, το κουτσό, οι στροφές, η αναρρίχηση, η ζωγραφική, το κόψιμο με ψαλίδι, τα πάζλ, το γράψιμο
Δυσκολεύεται να κάνει τους φίλους με συνομηλίκους, προτιμά να παίξει με ενηλίκους ή με μικρότερα παιδιά
ΠΗΓΗ: www.kidsource.com
Επιπρόσθετα σας καλούμε να διαβάσετε το link μας που σχετίζεται με την αισθητηριακή ολοκλήρωση στο site μας
Με τιμή Αλεξάνδρου Στράτος

025. ΕΡΩΤΗΣΗ: «Γεια σας. Το παιδί πετάει την μπάλα με το αριστερό αλλά γράφει με το δεξί. Τι να κάνω; Θα έπρεπε να το εξετάσει Εργοθεραπευτής;»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αξιότιμοι γονείς, σας ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία σας και για το ενδιαφέρον σας για το παιδί σας. Όπως μπορείτε να δείτε και στο τεστ πλευρικής προτίμησης στο άρθρο στη δ/νση http://www.proseggisi.gr/?p=12918, το γράψιμο είναι μόνο ένα μέρος της πλευρίωσης του παιδιού. Στη δραστηριότητα χρειάζεται η χρήση της κυρίαρχης για τη γραφή εγκεφαλικής πλευράς, κάτι που συχνά σε κάποια παιδιά με δυσκολίες παραμένει αριστερά (στα Κέντρα Wernicke & Broca), παρά το ότι όλη η άλλη πλευρίωση της αδρής κίνησης και της ενημερότητας του σώματος βρίσκεται στο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου. Σε άλλα πάλι παιδιά, η αδρή κίνηση εντοπίζεται στη μία πλευρά και η λεπτή στην άλλη. Στην ουσία όλα τα παραπάνω αποτελούν δυσκολία για τον εγκέφαλο. Η εικόνα αυτή προκαλεί σίγουρα σύγχυση στο μηχανισμό πλευρίωσης, μνήμης, σκέψης και μάθησης.
Η αλήθεια είναι ότι θα πρέπει να εξεταστεί περισσότερο αυτό από έναν Εργοθεραπευτή και να αποσαφηνιστούν κάποια ερωτήματα όπως: Τις άλλες δραστηριότητες λεπτής κίνησης (όπως αναφέρεται και στην κλίμακα παρατηρήσεων) με ποιο χέρι τα κάνει; Τι κυριαρχία έχει στο πόδι, μάτι, αυτί; Πώς είναι το περιβάλλον του Σχολείου (πού είναι η θέση που κάθεται;). θα πρέπει πάντως να μελετηθεί το ζήτημα περισσότερο και να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης.
Με τιμή Αλεξάνδρου Στράτος

026. ΕΡΩΤΗΣΗ: «Το παιδί μας αξιολογήθηκε από Παιδονευρολόγο και μας είπαν ότι αντιμετωπίζει Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές». Μας ζήτησε να απευθυνθούμε σε εξειδικευμένο Εργοθεραπευτή, Ψυχοπαιδαγωγό και Λογοθεραπευτή. Πώς θα ξέρουμε ότι είναι εξειδικευμένοι οι θεραπευτές; Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σας ευχαριστούμε για την επικοινωνία σας και για το ενδιαφέρον σας για το παιδί σας. Αγαπητοί γονείς η εμπειρία του θεραπευτή για οποιαδήποτε δυσκολία έγκειται σε 2 τομείς:
Α. ΕΜΠΕΙΡΙΑ
Β. ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΜΕΤ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Για το (Β) στοιχείο έχουμε να αναφέρουμε τα εξής:
Οι θεραπευτές πρέπει να έχουν ειδικευτεί ενδεικτικά στα κάτωθι:
-Μέθοδο Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης (SENSORY INTEGRATION)
-Μέθοδο Αισθητηριακής Δίαιτας (SENSORY DIET)
-Δομημένη εκπαίδευση (TEACCH)
-Μεθόδους Εναλλακτικής και Επαυξητικής Επικοινωνίας (PECS, MAKATON)
-Συμπεριφοριστικές Μεθόδους Τροποποίησης Συμπεριφοράς
-Κοινωνικές Ιστορίες (SOCIAL STORIES@ και comic strip conversations)
Επιπρόσθετα σας καλούμε να διαβάσετε το link μας που σχετίζεται με την παρουσίαση των άνωθι μεθόδων στο site μας.
Ευχαριστούμε θερμά για την επικοινωνία σας.
Με τιμή Αλεξάνδρου Στράτος

026. ΔΗΛΩΣΗ συνέχεια: «Αξιολογήσατε το παιδί μου πριν από 2 εβδομάδες. Θα ήθελα να δηλώσω και να το γνωρίζουν όλοι ότι η αξιολόγησή σας ήταν η καλύτερη που έχω συναντήσει. Δυστυχώς έχω ταλαιπωρηθεί πολύ να «σέρνω» τον Γ. στους ειδικούς. Με αγκαλιάσατε ζεστά και επιτέλους πήρα από την ομάδα σας τις οδηγίες που ήθελα για το πώς να τον αντιμετωπίσω στο σπίτι! Με τιμή Γ.Π.»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όμορφα λόγια που πραγματικά μας τιμούν και μας αγγίζουν στην καρδιά!

027. ΕΡΩΤΗΣΗ: «Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το χρόνο σας. Το παιδί μου είναι 6 ετών παρά 2 μηνών και τα κάνει όλα με το δεξί αλλά χρησιμοποιεί το αριστερό χέρι για το ψαλίδι. Γιατί»;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σας ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία σας και για το ενδιαφέρον σας για το παιδί σας. Το ψαλίδι είναι μία πολύπλοκη και παράξενη δεξιότητα λεπτού συντονισμού. Πολλά παιδιά χρησιμοποιούν το κυρίαρχο χέρι για να κρατά το ψαλίδι και κινούν περισσότερο αυτό το χέρι κόβοντας με το ψαλίδι. Άλλα παιδιά προτιμούν να κινούν το χέρι που κρατά το χαρτί (να κουνάνε το χαρτί) και το χέρι με το ψαλίδι να κάνει απλά τις ψαλιδιές. Εάν συμβαίνει αυτό, το παιδί –σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις- μπορεί να επιλέξει το κυρίαρχο χέρι απλά να κρατάει το χαρτί. Θα ήταν καλό να δοκιμαστεί τροποποίηση με το να δοθεί έμφαση στην κίνηση του ψαλιδιού και λιγότερο του χαρτιού. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε και το άρθρο στη δ/νσή μας http://www.proseggisi.gr/?p=12918 .
Με τιμή Αλεξάνδρου Στράτος

028. ΕΡΩΤΗΣΗ: «Υπάρχει κάποιος φορέας για την Ψυχική Υγεία των Παιδιών; Το παιδί μου διαγνώστηκε με ψύχωση»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σας ευχαριστούμε για την επικοινωνία σας και για το ενδιαφέρον σας για το παιδί σας. Σας συστήνουμε τον ακόλουθο φορέα (πηγή :www.iatronet.gr/sopsi)
Με τιμή Αλεξάνδρου Στράτος

029. ΕΡΩΤΗΣΗ: «Καλημέρα σας. Ο γιος μου είναι 10 ετών και διαγνώστηκε ότι έχει δυσλεξία. Από το Σχολείο μου ζήτησαν χαρτί για δυσλεξία για να δείξουν επιείκεια. Μπορείτε να με βοηθήσετε; Σας ευχαριστώ πολύ»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σας ευχαριστούμε για την επικοινωνία σας και για το ενδιαφέρον σας για το παιδί σας. Η επίσημη διάγνωση για τα Σχολεία γίνεται από τα ΚΨΥ ή τα ΚΕΔΔΥ. Τα παιδιά της Δημοτικής εκπαίδευσης δεν απαλλάσσονται των γραπτών εξετάσεων, αλλά συστήνεται η επιείκεια του Σχολείου.
Είναι καλό να ζητήσετε από τώρα την αξιολόγηση από τα ΚΕΔΔΥ γιατί τα ραντεβού καθυστερούν. Στο Γυμνάσιο ο νόμος (3699-08) σας καλύπτει να απαλλαγεί το παιδί σας από τις γραπτές εξετάσεις.
Στο link μας ΚΕΔΔΥ στις «ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ» θα βρείτε τις Δ/νσεις των ΚΕΔΔΥ και το τι ακριβώς καλύπτει. Ταυτοχρόνως θα ήθελα να το συζητήσετε και με την/τον εκπαιδευτικό του παιδιού σας.
Επιπρόσθετα, ελπίζουμε να εφαρμόζετε κάποιο πρόγραμμα Ειδικής Παρέμβασης (Ψυχο-παιδαγωγικό, Εργοθεραπεία, Λογοθεραπεία), γιατί αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ στην αποκατάσταση πολλών από τις δυσκολίες του παιδιού σας.
Με τιμή Αλεξάνδρου Στράτος

030. ΕΡΩΤΗΣΗ: «Καλή σας ημέρα. Έχω ένα παιδάκι 4 ετών με ΔΑΦ που πηγαίνει προνήπιο και έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Εργοθεραπείας από πέρυσι. Το παιδί δεν είχε πλευρίωση και είχε σημαντικές δυσκολίες τόσο στην αδρή όσο και στη λεπτή του κίνηση. Δουλέψαμε με δραστηριότητες ενδυνάμωσης, αμφίπλευρου συντονισμού (ταυτόχρονου και διαδοχικού), μέσης γραμμής, σχήμα σώματος. Προς το τέλος του καλοκαιριού άρχισε να δείχνει προτίμηση στο δεξί χέρι έχοντας και πιο ώριμη σύλληψη και ξεκινήσαμε ασκήσεις προγραφής σε κάθετο επίπεδο. Εδώ και δυο μήνες περίπου έχω παρατηρήσει ότι στη γραφή χρησιμοποιεί συχνά το αριστερό χέρι. Δεν ξεκινά πάντα με το ίδιο αλλά τις περισσότερες φορές αλλάζει σε αριστερό. Σε συζήτηση με τους γονείς διαπίστωσα ότι παρά τις οδηγίες μου για ενίσχυση του δεξιού χεριού (στην καθημερινότητά του) εκείνοι θεωρούν ότι είναι αριστερόχειρας λόγω της προτίμησης στη γραφή και του ενισχύουν το αριστερό. Προφανώς το παιδί βρίσκεται σε σύγχυση! Αυτή τη στιγμή το παιδί χρησιμοποιεί δεξί χέρι για να κόψει (κινεί το ψαλίδι και όχι το χαρτί), για να φάει με κουτάλι, να βάλει κλειδί στην πόρτα, να πετάξει μπάλα, να πιάσει αντικείμενα από κάτω για να βιδώσει καπάκι (αλλά αριστερό για να ξεβιδώσει). Κάποιες φορές αποφεύγει το πέρασμα μέσης γραμμής και χρησιμοποιεί πότε το ένα και πότε το άλλο σε δραστηριότητες όπως τα τουβλάκια (επιλέγει το πιο κοντινό στο χέρι του). Εγώ αυτή τη στιγμή συνεχίζω και πάλι με δραστηριότητες ενδυνάμωσης, αμφιπλευρικότητας και μέσης γραμμής εξηγώντας στους γονείς ότι ακόμα δεν είναι ώριμη η πλευρίωση του και ηλικιακά αυτό κατακτάται στα 5 με 5 1/2. Με τη γραφή τι κάνω; Έχετε να μου προτείνετε κάτι;». Με τιμή …. Εργοθεραπεύτρια

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σας ευχαριστώ για την επικοινωνία σας και το έμπρακτο ενδιαφέρον σας για το παιδί. Καταρχάς συγχαρητήρια για την πολύ σωστή παρέμβαση όσον αφορά την καλλιέργεια πλευρίωσης μέσω της ενδυνάμωσης του αμφίπλευρου συντονισμού και της εμπειρίας «δυναμικών τριγώνων». Η βιβλιογραφία αναφέρει ότι ένα ποσοστό 20% των παιδιών (από προσωπική εμπειρία θα το τοποθετούσα περίπου στο 10%), πιθανά να αλλάξει την προτίμηση χεριού όσον αφορά την γραφοκινητικότητα όταν εμπλακεί πιο ενεργά και συστηματικά και επαναλαμβανόμενα στη γραπτή απαίτηση (πιθανή είτε εγκεφαλική πλευρίωση, είτε περιβαλλοντική, είτε καλύτερη ποσόστωση δύναμης στο αριστερό χέρι). Επειδή το παιδί είναι ακόμη ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ και με μία σοβαρή πυρηνική δυσκολία, είναι καλό να μην δίνουμε προσοχή στην ενίσχυση πλευρίωσης, αλλά ακόμη στο πέρασμα μέσης γραμμής (πχ πρόκληση από την αριστερή πλευρά, ενώ το αριστερό χέρι κρατάει ήδη κάτι ή είναι απασχολημένο) και την ενδυνάμωση και ενίσχυση των λεπτών κινητικών δεξιοτήτων διεξοδικότερα. Όσον αφορά τη γραφή, η παγκόσμια βιβλιογραφία, αλλά και η εμπειρία, λέει ένα και μόνο πράγμα: ενισχύστε την έκφραση και την παραγωγή και όχι το προτιμώμενο χέρι. Αυξείστε τα κίνητρά του για ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ σε αυτή την ηλικία και για ΑΥΤΟΕΚΦΡΑΣΗ, λιγότερο από φορμάρισμα γραμμάτων. Ταυτόχρονα εξασφαλείστε ότι και τα 2 χέρια χρησιμοποιούν δυναμική τριποδική σύλληψη και έχουν κινητικότητα. Συμφωνώ και υπενθυμίζω ότι στα 5,5 έτη εγκαθίσταται πλήρως η πλευρίωση.
Με τιμή Αλεξάνδρου Στράτος Δ/ντής Προσέγγισης

031. ΕΡΩΤΗΣΗ: « Αν τελικά ένα παιδάκι είναι αριστερόχειρας του μαθαίνουμε την κατευθυντικότητα των γραμμάτων ανάποδα; Και στα μικρά γράμματα όπως π.χ το «ξ» του δείχνουμε να ξεκινά από κάτω; Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σας ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία σας. Η κατευθυντικότητα των γραμμάτων στον αριστερόχειρα είναι συγκεκριμένη, γιατί υπάρχει διαφορετικός τρόπος εγκεφαλικής ροής. Στην δ/νση http://prwtikasetina.blogspot.gr/2013/11/blog–post_6350.html υπάρχει η φορά για τα ελληνικά γράμματα και στην http://www.lefthandedchildren.org/letter–formation.htm για τα αγγλικά γράμματα.
Με τιμή Αλεξάνδρου Στράτος.

032. ΕΡΩΤΗΣΗ: « Θα ήθελα να σας κάνω μία ερώτηση για ένα παιδί ηλικίας 5,5 ετών που φοιτά σε νηπιαγωγείο (δεν έχει πάρει κάποια διάγνωση). Έχουμε κάνει μόνο τέσσερις συνεδρίες. Χρησιμοποιεί το δεξί χέρι για να κόψει, να χρησιμοποιήσει εργαλεία, να πιάσει αντικείμενα αλλά χρησιμοποιεί σταθερά το αριστερό χέρι μόνο στη γραφή (με κλειστό αντίχειρα). Έχω προβληματιστεί πολύ!». Με τιμή …. Εργοθεραπεύτρια

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σας ευχαριστώ για την επικοινωνία σας και το έμπρακτο ενδιαφέρον σας για το παιδί. Καταρχάς η βιβλιογραφία αναφέρει ότι ένα ποσοστό 20% των παιδιών (από προσωπική εμπειρία θα το τοποθετούσα περίπου στο 10%), πιθανά να αλλάξει την προτίμηση χεριού όσον αφορά την γραφοκινητικότητα όταν εμπλακεί πιο ενεργά και συστηματικά και επαναλαμβανόμενα στη γραπτή απαίτηση (πιθανή είτε εγκεφαλική πλευρίωση, είτε περιβαλλοντική, είτε καλύτερη ποσόστωση δύναμης στο αριστερό χέρι, είτε δυσκολίες λεκτικού ερμαρίου – γραπτή έκφραση). Αν έχει δυσκολίες στο λεπτό συντονισμό, θα πρέπει να δώσετε ασκήσεις λεπτής κίνησης και συντονισμού και πάλι με σκοπό την αμφιπλευρικότητα και το πέρασμα μέσης γραμμής. Αυτού του τύπου η πλευρίωση φέρνει πάντα κάποια συγχυτική εικόνα στη νευρολογική επεξεργασία στο παιδί, αλλά δεν μπορούμε να την αλλάξουμε. Δίνουμε ασκήσεις συνεργασίας μεσολοβίου και προτείνουμε απλά τη γραφή με το δεξί χέρι, όπως όμως και ταυτόχρονη γραφή. Για την γραφοκινητική ετοιμότητα μας νοιάζει η ακρίβεια των γραφομένων, η ευαναγνωσία, η ταχύτητα και η ροή. Αυτοί είναι οι βασικοί στόχοι μας και όχι η αλλαγή της προτίμησης του χεριού. Βρίσκομαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφόρηση.
Με τιμή Αλεξάνδρου Στράτος Δ/ντής Προσέγγισης

033. ΕΡΩΤΗΣΗ: «Η κόρη μου 8 ετών μετά τις καλοκαιρινές μας διακοπές δεν κοιμάται πλέον μόνη της. Τώρα τελευταία δεν κοιμάται σχεδόν καθόλου το βράδυ ακόμη κ αν είναι κάποιος μαζί της. Παρακαλώ για την συμβουλή σας».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σας ευχαριστούμε για την επικοινωνία σας. Οι διαταραχές ύπνου είναι ένα συχνό και πολύ επώδυνο σύμπτωμα σε παιδιά ηλικίας 8 ετών. Ο ύπνος θεωρείται απαραίτητος τόσο για την ψυχική υγεία και ευεξία, όσο και για την εγρήγορση και την μαθησιακή επίδοση. Όταν εμφανίζονται διαταραχές στον ύπνο, είτε σε παιδιά με κάποια αναπτυξιακή διαγνωσμένη δυσκολία είτε όχι, οφείλουμε να σκεφτούμε όσον αφορά δύο άξονες: Τον βιο-οργανικό και τον ψυχοσωματικό (συναισθηματικό). Σίγουρα λοιπόν θα πρέπει να συζητήσετε αυτές τις δυσκολίες αρχικά με Παιδονευρολόγο (για να αποκλειστεί ο οργανικός παράγοντας (στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης λειτουργεί Εργαστήριο Ύπνου) και –εάν εκείνος κρίνει σκόπιμο- με Παιδοψυχίατρο. Εκεί θα είναι καλό να δώσετε όλες τις λεπτομέρειες για το Ιστορικό της κόρης σας.
Με τιμή Αλεξάνδρου Στράτος

034. ΕΡΩΤΗΣΗ: «Παιδί με διάσπαση προσοχής – Υπερκινητικότητα. Θα ήθελα κατά πρώτον να μάθω αν υπάρχει συνεργαζόμενο τμήμα σας στη Θεσσαλονίκη. Το παιδί είναι 9 ετών και δεν έχει διαγνωστεί επίσημα από κάποιον ειδικό».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σας ευχαριστούμε για την επικοινωνία σας. Αρχικά θα ήθελα να σας πω ότι δεν έχουμε κάποιο συνεργαζόμενο χώρο στην Θεσσαλονίκη αλλά υπάρχουν πολύ έγκριτοι συνάδελφοι που μπορούμε να σας συστήσουμε. Αρχικά όμως θα σας ζητούσα να προχωρήσετε σε αξιολόγηση του παιδιού σας για να προχωρούσατε σε μία διαγνωστική προσέγγιση και κατηγοριοποίηση των δυσκολιών του. Σε αυτές τις ηλικίες (με βάση ότι αναφέρετε ότι το παιδί αντιμετωπίζει δυσκολίες διάσπασης προσοχής – υπερκινητικότητας) οι πιο έγκυρες διαγνώσεις μπορούν να γίνουν από Παιδοψυχίατρο ή Παιδονευρολόγο, οι οποίοι μπορούν και να σας καθοδηγήσουν για οποιεσδήποτε περαιτέρω κινήσεις θα έπρεπε να κάνετε.
Με τιμή Αλεξάνδρου Στράτος

035. ΕΡΩΤΗΣΗ: «Το παιδί μου διαγνώστηκε από Παιδονευρολόγο με την διάγνωση «Ειδικές αναπτυξιακές διαταραχές της κινητικής λειτουργίας» (F82). Επειδή δεν γνωρίζω τίποτα για αυτή την διαταραχή, θα μπορούσατε να με διαφωτίσετε περισσότερο; Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σας ευχαριστούμε για την επικοινωνία σας και για το έμπρακτο ενδιαφέρον σας για το παιδί σας. Ο κωδικός διάγνωσης F82 ανήκει στο διαγνωστικό εργαλέιο ICD-10. Το κύριο χαρακτηριστικό της διαταραχής αυτής είναι η μειονεξία στην ανάπτυξη του συντονισμού των κινήσεων, η οποία δεν είναι δυνατόν να αποδοθεί αποκλειστικά σε γενική νοητική καθυστέρηση ή σε οποιαδήποτε ειδική συγγενή ή επίκτητη νευρολογική διαταραχή. Για να διαγνωστεί αυτή η πάθηση σημαίνει ότι ο συντονισμός των κινήσεων του παιδιού, σε απλές ή σύνθετες κινήσεις, πρέπει να είναι κατά πολύ κατώτερος από τον αναμενόμενο για την ηλικία και τη γενική ευφυΐα του και οι δυσκολίες συντονισμού πρέπει να έχουν εκδηλωθεί σε πρώιμη φάση της ανάπτυξης (δηλαδή δεν πρέπει να αποτελούν επίκτητο έλλειμμα) και δεν πρέπει να σχετίζονται με ατέλειες οράσεως ή ακοής είτε άλλης διαγνώσιμης νευρολογικής διαταραχής. Η έκταση της διαταραχής, ποικίλει ανάλογα με την ηλικία. Το μικρό παιδί βαδίζει αδέξια και μαθαίνει αργά να τρέχει, να χοροπηδάει και να ανεβοκατεβαίνει σκάλες. Είναι πιθανόν επίσης, να παρουσιάσει δυσκολίες στην εκμάθηση στοιχειωδών πράξεων, όπως να δένει τα κορδόνια του, να κουμπώνεται και να ξεκουμπώνεται, να ρίχνει και να πιάνει τη μπάλα. Γενικά, το παιδί εκτελεί με αδέξιο τρόπο λεπτές ή /και αδρές κινήσεις – συχνά του πέφτουν αντικείμενα, σκοντάφτει, προσκρούει σε εμπόδια και έχει κακό γραφικό χαρακτήρα. Οι δεξιότητες στη ζωγραφική συχνά είναι περιορισμένες και τα παιδιά με αυτή τη διαταραχή έχουν μικρές ικανότητες στη συναρμολόγηση ακανόνιστα puzzles, στη χρήση κατασκευαστικών παιχνιδιών, στην κατασκευή μοντέλων, στα παιχνίδια με μπάλα κλπ.
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στην κατηγορία «δυσπραξία» στην ιστοσελίδα μας. Βρισκόμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία.
Με τιμή Αλεξάνδρου Στράτος

036. ΕΡΩΤΗΣΗ: «Κύριε Αλεξάνδρου καλημέρα! Χρειάζομαι τη γνώμη σας πάλι για κάποιο περιστατικό που είχαμε μιλήσει τηλεφωνικώς και το καλοκαίρι. Ο μικρός βρίσκεται στη Β Δημοτικού και το κύριο αίτημα για ένταξη στην Εργοθεραπεία ήταν η αδιαφοροποίητη πλευρίωσή του. Η εικόνα του παιδιού πλέον είναι να χρησιμοποιεί ξεκάθαρα το δεξί μέρος σώματος σε όλες τις δραστηριότητες εκτός από τη γραφή σε χαρτί. Δηλαδή για τη γραφή σε κάθετο επίπεδο, η με κλειστά μάτια ,η στον αέρα κτλ χρησιμοποιεί ΔΕΞΙ η λαβή του είναι ώριμη με το δεξί ενώ σε χαρτί με μολύβι ΑΡΙΣΤΕΡΟ και με κλειστό αντίχειρα το οποίο πάρα τις φιλότιμες προσπάθειες δεν αλλάζει με τίποτα. Πριν το καλοκαίρι και με την σύμφωνη γνώμη σας είχαμε ανακοινώσει στους γονείς πως εάν γίνει η μετατόπιση αυτή που έδειχνε να ξεκινά τότε θα συνεχίσουμε την παρέμβαση και θα τον βοηθήσουμε στο να βελτιώσει την ποιότητα γραφής. Ο μικρός όμως αν και δοκιμάζει βλέπει το αποτέλεσμα, ταχύτητα, ποιότητα γραφής, επιστρέφει στο αριστερό όπου και έχει μάθει. Το ερώτημα μου όπως και των γονέων: -τι να κάνουμε που δεν δείχνει να αλλάζει για τους παραπάνω λόγους. Μπορείς να αφήσεις με αυτή την εικόνα ένα παιδί και να πεις τι ότι έχει ολοκληρώσει ;;;; (οι γονείς διαμαρτύρονται γιατί δεν τον ενισχύουμε να αλλάξει χέρι η τι πρόβλημα θα υπάρχει εάν το παιδί χρησιμοποιεί και τα δυο χέρια και μήπως πρέπει να σταματήσουμε αφού δεν μετατοπίζεται {κάποιος ειδικός τους είχε πει στο παρελθόν πως θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στη μάθηση του κτλ}). Θα ήθελα πραγματικά τη γνώμη σας τι να κάνω με τον μικρό (τον σταματώ και πώς το τεκμηριώνω ή συνεχίζω αλλά με τι στόχο να περιμένω κάτι το οποίο προφανώς δεν θα γίνει ποτέ). Χρειάζομαι κι εγώ απαντήσεις και με τη σειρά οι γονείς οι οποίοι είναι πολύ ανήσυχοι. ευχαριστώ πολύ θα εκτιμούσα μια απάντηση σας. Μ.Γ. Εργοθεραπεύτρια».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αξιότιμη συνάδελφε σας ευχαριστώ για την επικοινωνία σας. Προφανώς από ότι βλέπω το παιδί δυσκολεύεται πολύ να «αλλάξει συνήθεια» γραφής. Προφανώς το παιδί έχει μία ατελή πλευρίωση η οποία επιμένει σημαντικά. Με λίγα λόγια, βλέπω ότι ο εγκέφαλος, αν και κινητοποιεί το αριστερό ημισφαίριο στην υπεύθυνη για την αδρή κίνηση πλευρά, στην πιο λεπτή που απαιτεί πιο απαιτητικό οπτικοκινητικό συντονισμό, χρησιμοποιεί το δεξί. Η ερώτηση ξεκάθαρα είναι να δούμε το γιατί γίνεται αυτό. Η απάντηση μπορεί να δοθεί από δύο ειδικότητες: Παιδονευρολόγο και Αναπτυξιακό Οπτομέτρη. Για τη δεύτερη ειδικότητα, αιτούμαι να μελετηθεί ο τρόπος που ενεργοποιούνται οι οφθαλμοί κατά την λεπτή οπτικογραφοκινητικότητα. Για το εάν θα πρέπει να συνεχίσει Εργοθεραπεία, η απάντηση θα έρθει (α) από την αξιολόγηση των δύο ανωτέρω ειδικοτήτων και (β) από το εάν υπάρχουν άλλες δυσκολίες στο παιδί, όπως αμφίπλευρος συντονισμός, πέρασμα μέσης γραμμής, αισθητηριακή επεξεργασία (κύρια με απασχολεί η αφή και η ιδιοδεκτικότητα), οπτικοχωρικές δυσκολίες, σχήμα σώματος, μαθησιακές δυσκολίες εικόνα διάσπασης, δυσκολίες χρονισμού και δυσκολίες αυτοεξυπηρέτησης και αυτοδιαχείρισης. Εάν όχι, μπορείτε απλώς να δώσετε οδηγίες στην οικογένεια και follow up ανά τρίμηνο για να εκτιμάται η εξέλιξη της γραφής όσον αφορά την ποιότητα, ταχύτητα και ευχέρεια. Όπως αναφέρατε, καλώς κάποιος συνάδελφος στο παρελθόν ανέφερε ότι παιδιά με ατελή πλευρίωση, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν συγχυτική εικόνα στη μάθηση, αλλά σας επαναλαμβάνω ότι για να εγκατασταθεί η πλευρίωση, πρέπει να το επιτρέψει ο εγκέφαλος και από ότι βλέπω αυτό έχει σταθεί αδύνατο παρά τις φιλότιμες προσπάθειές σας. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε και το άρθρο στη δ/νσή μας http://www.proseggisi.gr/?p=12918 .Ελπίζω να σας φάνηκα χρήσιμος και σας ευχαριστώ για το έμπρακτο ενδιαφέρον σας που δείχνετε για τον πελάτη σας.
Με τιμή Αλεξάνδρου Στράτος

037. ΕΡΩΤΗΣΗ: «Καλημέρα σας. Η κόρη μου είναι 4,5 ετών και την αξιολόγησε ψυχολόγος η οποία μου ανέφερε ότι έχει το σύνδρομο ΔΕΠ-Υ. Διάβασα όμως ότι αυτή η διάγνωση μπορεί να τοποθετηθεί στην ηλικία των 6,5 ετών. Τι από τα δύο να πιστέψω; Έχω μπερδευτεί. Θα εκτιμούσα πολύ τη βοήθειά σας. Με τιμή Α.Π.».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αξιότιμε κύριε Α.Π. σας ευχαριστούμε για την επικοινωνία σας. [Α]. Η αλήθεια είναι ότι το σύνδρομο ΔΕΠ-Υ μπορεί να διαγνωστεί μετά την ηλικία των 6,5 ετών, αφού το σχετικό ερωτηματολόγιο του DSM–V αναφέρει ερωτήσεις που σχετίζονται με μεγαλύτερα παιδιά, αλλά επίσης θα πρέπει τα συμπτώματα να υπήρχαν και πριν από την ηλικία των 6,5 ετών. Μέχρι εκείνη την ηλικία μιλάμε μόνο για συμπεριφορές διάσπασης και υπερκινητικότητας, κάτι που σημαίνει ότι αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να είναι σύμπτωμα μίας υποκείμενης άλλης πιο πυρηνικής δυσκολίας που πρέπει να διαφοροδιαγνωστεί από τώρα. [Β]. Διάγνωση μπορεί να τεθεί κατά την Ιατρική Νομοθεσία, μόνο από Παιδονευρολόγο ή Παιδοψυχίατρο ή Παιδίατρο Αναπτυξιολόγο. Θα σας συμβουλεύαμε λοιπόν να απευθυνόσασταν σε μία τέτοια ειδικότητα για να λάβετε μία επίσημη διάγνωση.
Βρισκόμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία.
Με τιμή Αλεξάνδρου Στράτος

038. ΕΡΩΤΗΣΗ: «Διάβασα για τα τεστ στο link σας και ρώτησα στο Κέντρο που παρακολουθεί το παιδί μου εάν διαθέτουν τεστ. Μου απάντησαν ότι δεν πιστεύουν στα τεστ. Θα ήθελα την άποψή σας».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σας ευχαριστούμε για την επικοινωνία σας. Θα σας απαντήσω με έναν λίγο αστείο τρόπο. Θα σας ικανοποιούσε η απάντηση ενός μικροβιολόγου ότι έχετε σάκχαρο απλά κοιτώντας σας; Θα σας ικανοποιούσε η απάντηση ενός καρδιολόγου ότι έχετε κάποια δυσκολία στην καρδιά μόνο από αυτά που του είπατε; Θα σας ικανοποιούσε να σας έλεγε ο νεφρολόγος ότι έχετε λοίμωξη στο ουροποιητικό μόνο βλέποντάς σας. Οι παραπάνω ειδικότητες δεν πρέπει να σας εξετάσουν με συγκεκριμένες μετρήσεις;
Τα τεστ στην ειδική αγωγή στην ουσία μετρούν την επίδοση του παιδιού και την κατατάσσουν σε μία εκατοστιαία κλίμακα με βάση μία συγκεκριμένη (Ελληνική ή Διεθνή) κλίμακα. Χωρίς αυτή την μέτρηση δεν υπάρχει η δυνατότητα να οριστεί το ακριβές δυναμικό ενός παιδιού. Θα μου επιτρέψετε λοιπόν να διαφωνήσω πλήρως με την συγκεκριμένη άποψη που είμαι ευτυχώς σίγουρος ότι ενστερνίζονται πολύ λίγοι συνάδελφοι.
Με τιμή Αλεξάνδρου Στράτος

039. ΕΡΩΤΗΣΗ: «Σας χαιρετώ. Παίρνω το θάρρος να σας γράψω όταν σας βρήκα στο διαδίκτυο και αφού από το νηπιαγωγείο της 5χρονης κόρης μου μας είπαν πως έχει προβλήματα συντονισμού. Παραδείγματα του πιο πάνω, είναι πως δεν μπορεί να περπατήσει σε ευθεία γραμμή ή σε κύκλο, ενώ έχει μεγάλο λεξιλόγιο δεν μιλάει καθαρά. Παρουσιάζει επίσης έλλειψη αυτοπεποίθησης, δεν δέχεται εύκολα την κριτική. Μαθησιακές δυσκολίες δεν εντοπίζω, είναι σφουγγάρι, αλλά σχετικά αργή στις αντιδράσεις της. Θα εκτιμούσα αφάνταστα τις όποιες συμβουλές θα μπορούσατε να μου δώσετε, και είμαι στην διάθεση σας να σας δώσω ότι λεπτομέρεια χρειάζεται έτσι ώστε να πάρετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Γ. Μ. (αναφέρεται και η πόλη εκτός Ελλάδος που ζει η οικογένεια)»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αξιότιμη κυρία Γ.Μ. σας ευχαριστούμε πολύ για την επικοινωνία σας. Αναφέρετε κάποια στοιχεία που συνηγορούν όντως στην πιθανότητα το παιδί να αντιμετωπίζει δυσκολίες στον αναπτυξιακό συντονισμό των κινήσεων. Αυτά τα παιδιά συνήθως έχουν δυσκολίες στον συντονισμό, συχνά δυσκολίες στην καθαρότητα της ομιλίας και χαμηλή ανοχή στη ματαίωση. Αυτό που θα σας ζητούσα θα ήταν να συζητήσετε με Εργοθεραπευτή και Λογοθεραπευτή στην πόλη που ζείτε, ώστε να πραγματοποιήσουν μία αξιολόγηση της μικρής. Οι δυσκολίες που αναφέρετε ταλαιπωρούν πάρα πολύ την κόρη σας και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν το συντομότερο δυνατόν (δυστυχώς υπάρχει κίνδυνος με την ένταξη του παιδιού στη Δημοτική εκπαίδευση να επιδεινωθούν. Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου
Με τιμή Αλεξάνδρου Στράτος

040. ΕΡΩΤΗΣΗ: «Καλησπέρα, Θα παρακαλούσα για την επαγγελματική σας συμβουλή σε ένα θέμα που μου έθεσαν οι νηπιαγωγοί του μικρού μου. Ο γιος μου ο Ο. πήγε φέτος νήπιο αν και αρκετά μικρός καθώς έχει γεννηθεί 14 Δεκέμβρη του 2008. Είναι δηλαδή ακριβώς 5 χρονών. Σήμερα που πήγαμε για ενημέρωση σχετικά με την πορεία των παιδιών στο σχολείο οι νηπιαγωγοί του με συμβούλεψαν να πάρω τη γνώμη ενός ειδικού. Αυτό που μου είπαν είναι ότι ο Ο. είναι εξαιρετικά ικανός στην αριθμητική και τη γραφή, βελτιώνεται ραγδαία όσον αφορά τις λεπτές επιδεξιότητες (ζωγραφική, χειροτεχνίες κλπ) είναι πολύ κοινωνικός χαρούμενος και εκφράζει τα συναισθήματα του χωρίς πρόβλημα. Αυτό που τους προβληματίζει όμως είναι ότι έχει μεγάλη αδυναμία έως εμμονή με τα τρένα (και γενικότερα με τα μέσα μεταφοράς, αυτοκίνητα πλοία αεροπλάνα κλπ) και ότι αρκετά συχνά δεν τον ενδιαφέρει το μάθημα που γίνεται στην τάξη, με αποτέλεσμα να αφαιρείται και να σκέφτεται τα δικά του. Σε αυτές τις φάσεις παίρνει το λόγο και λέει κάτι τελείως άσχετο με το αντικείμενο του μαθήματος. Αν τον πιέσουν όμως ανακαλύπτουν ότι έχει ακούσει αρκετά από το μάθημα, απλά δεν πολυενδιαφέρεται. Ενδιαφέρεται να μιλήσει για τα θέματα που αγαπά αυτός ασχέτως του αντικείμενου της συζήτησης της τάξης και θεωρεί ότι και οι υπόλοιποι θα ενδιαφερθούν για τα θέματα αυτά. Εν κατακλείδι αυτό που μου είπαν είναι ότι τους ξενίζει το μεγάλο «gap» που υπάρχει ανάμεσα στις μαθηματικές και νοητικές του ικανότητες και την ικανότητα συγκέντρωσης και αυτό σε συνδυασμό με την υπερβολική του αγάπη για τα τρένα τους προβληματίζει. Εσάς πώς σας ακούγεται αυτό ;;; Μπορείτε να σχηματίσετε κάποια άποψη ;;; Χρειάζεται να μας δείτε στο γραφείο σας για κάποιο interview ;;; Σας ευχαριστώ προκαταβολικά για το χρόνο σας και θα εκτιμούσα πολύ μία απάντηση σας. »

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αξιότιμη κυρία Μ. σας ευχαριστούμε για την επικοινωνία σας και για το ενδιαφέρον σας για το παιδί σας. Αρχικά να σας ευχηθώ χρόνια πολλά τόσο για την ονομαστική εορτή του γιου σας, όσο και για τα αυριανά του γενέθλια. Από ότι γίνεται σαφές από την αναφορά σας, το παιδί σας δυσκολεύεται σε κομμάτια κοινωνικοποίησης (πλήρους κατανόησης των κοινωνικών κανόνων που διέπουν τις σχέσεις συμμαθητών), θεωρίας του νου (ότι ενδιαφέρει εμένα δεν σημαίνει ότι ενδιαφέρει όλους), συγκέντρωσης προσοχής και κεντρικής συνοχής. Με βάση αυτά, έχει υπεισέλθει σε μία έμμονη και επίμονη ενασχόληση με τα τρενάκια του και συχνά χάνει τον δομημένο κανόνα της Τάξης. Θα συμφωνούσα ότι οι παράγοντες που ανησυχούν τις Νηπιαγωγούς είναι απόλυτα σωστοί, αφού στην ηλικία των 5 ετών θα πρέπει να έχουν εγκατασταθεί οι ανωτέρω μηχανισμοί σκέψης, συγκέντρωσης και ευελιξίας της σκέψης. Θα πρέπει όντως να γίνει μία αξιολόγηση για να αποσαφηνιστούν καλύτερα οι παράγοντες που επηρεάζουν την εκτελεστική λειτουργικότητα του παιδιού, την συγκέντρωση του και την ανάγκη του για τόσο επίμονα ενδιαφέροντα. Εάν πιστεύετε ότι θα μπορούσα να σας φανώ χρήσιμος, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε στο 210-9238217 ώστε να συζητήσουμε διεξοδικότερα.
Με τιμή Αλεξάνδρου Στράτος

041. ΕΡΩΤΗΣΗ: «Κύριε Αλέξανδρου θα ήθελα και εγώ να ρωτήσω κάποια πράγματα με την σειρά μου . Λοιπόν έχω ένα γιο 23 μηνών. Έχω ανησυχήσει γιατί δεν μιλάει αρκετά λέει καμιά 10αρια λέξεις μόνο ,το καλό είναι ότι καταλαβαίνει και εκτελεί τις περισσότερες φορές τι του λέω αλλά δεν δείχνει πρόθεση να μου μιλήσει όταν εγώ τον ρωτάω κάποια πράγματα. Είναι πολύ ενεργητικό παιδί που φτάνει στην Υπερκινητικότητα, αγαπάει πολύ να βλέπει DVD που μπορεί να μείνει ακινήτου και προσηλωμένος για πολύ ώρα. Όταν είμαστε εκτός σπιτιού θέλει μόνο να τρέχει. Εδώ και ένα μήνα άρχισε βρεφικό σταθμό η δασκάλα μας είπε ότι είναι υπερκινητικός και εκεί. Άλλες πληροφορίες για το παιδί είναι ότι γεννήθηκε τελειόμηνο περπάτησε 10 μηνών τις πρώτες λέξεις τις είπε κοντά στον πρώτο του χρόνο όμως η ομιλία έχει μείνει χωρίς αξιόλογη για μένα εξέλιξη. Θέλω να ακούσω την γνώμη σας, νομίζετε θα ήταν καλό να συμβουλεύω κάποιον ειδικό η είναι ακόμα νωρίς σε ηλικία για να μου πουν κάτι και πρέπει να περιμένω ακόμα? Σας παρακαλώ πέστε μου κάτι η βοήθεια σας και οι γνώσεις σας μπορούν να με βοηθήσουν. »

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σας ευχαριστούμε για την επικοινωνία σας και για το ενδιαφέρον σας για το παιδί σας. Δεν θα μας απασχολήσει προς το παρόν η ομιλία του παιδιού, αλλά η έντονη Υπερκινητικότητα του (που αναφέρει και η εκπαιδευτικός), καθώς και η προσκόλληση του παιδιού σε DVDs. Θα ήθελα να δίνατε ακόμη 2-3 μήνες χρόνο για να διερευνηθεί πώς θα προσαρμοστεί στον Παιδικό Σταθμό και αν θα μετατοπιστούν τα ενδιαφέροντά του σε συμβολικά και προβολικά παιχνίδια στο σπίτι (ταυτόχρονα θα διερευνηθεί και πόσο αναπτύχθηκε τόσο η ομιλία, όσο και η επικοινωνιακότητα του παιδιού). Εάν αυτό δείτε ότι δεν εξελίσσεται ικανοποιητικά, τότε θα ήταν καλό να γίνε μία αξιολόγηση από Παιδίατρο Αναπτυξιολόγο ώστε να διερευνηθούν τα αίτια. Σας συγχαίρω για το έμπρακτο ενδιαφέρον στο παιδί σας και μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία.
Με τιμή Αλεξάνδρου Στράτος

042. ΕΡΩΤΗΣΗ: «Μου είπαν ότι το παιδί μου είναι αμφιδέξιο. Μπορεί αυτό να είναι πρόβλημα»;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σας ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία σας και για το ενδιαφέρον σας για το παιδί σας και την εκπαίδευσή του. Μερικοί άνθρωποι είναι καλοί στο να χρησιμοποιούν και τα δύο χέρια και τους αρέσει να «καμαρώνουν» για αυτές τις δεξιότητές τους. Αυτή η ικανότητα ονομάζεται «αμφιδεξιότητα» και συμβαίνει σε πάρα πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού (μόλις στο 1-2%). Για ένα παιδί όμως, είναι πολύ καλύτερο να αναπτύξει αντοχή και επιδεξιότητα με το ένα χέρι. Αυτό θα το βοηθήσει να αναπτύξει την ακρίβεια και την ταχύτητα σε δραστηριότητες λεπτής κινητικότητας , ιδιαίτερα στο γράψιμο. Είναι πολύ καλύτερο να έχουμε ένα εξειδικευμένο χέρι για να κάνει τη δουλειά καλά από δύο μέτρια χέρια. Θα πρέπει λοιπόν να το συζητήσετε με Εργοθεραπευτή για να διερευνηθεί τι θα μπορούσε να γίνει ώστε να εγκατασταθεί κυρίαρχο χέρι (πάντα η μία πλευρά είναι –έστω και ελάχιστα πιο λειτουργική από την άλλη). Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε και το άρθρο στη δ/νσή μας http://www.proseggisi.gr/?p=12918 .
Με τιμή Αλεξάνδρου Στράτος

043. ΕΡΩΤΗΣΗ: «Καλησπέρα σας. Έχω ένα γιο 6,5 ετών και μου είπαν ότι το παιδί μου έχει «μικτή πλευρίωση». Τι σημαίνει αυτό; Είναι κάποιο πρόβλημα»;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σας ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία σας και για το ενδιαφέρον σας για το παιδί σας και την εκπαίδευσή του. Όταν μιλάμε για «μικτή πλευρίωση», εννοούμε ότι το παιδί έχει διαφορετική προτίμηση στο χέρι, το μάτι, το αυτί, το πόδι. Αλλιώς οι Νευροψυχολόγοι το ονομάζουν «μη ομοιογενή πλευρίωση». Η σύγχρονη άποψη της Νευρολογίας είναι ότι αυτό συμβαίνει συχνά και δεν είναι πρόβλημα. Οι έρευνες όμως έχουν αποδείξει ότι αυτές οι δυσκολίες σχετίζονται με νευροψυχολογική ανωριμότητα και συχνά συνδέονται με δυσκολίες προσανατολισμού στον χώρο και δυσκολίες στην κινητική επιδεξιότητα και στην ικανότητα μάθησης της γραφής. Θα πρέπει λοιπόν να εξεταστεί από Εργοθεραπευτή το γενικότερο λειτουργικό δυναμικό του παιδιού. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε και το άρθρο στη δ/νσή μας http://www.proseggisi.gr/?p=12918 .
Με τιμή Αλεξάνδρου Στράτος

044. ΕΡΩΤΗΣΗ: «Καλησπέρα σας, Θα ήθελα μια σωστή καθοδήγηση για να αντιμετωπίσω τον γιο μου 26 μηνών. Δυσκολεύομαι να του θέσω όρια. Αντιδράει πολύ έντονα όταν δεν γίνεται το δικό του, πετάει πράγματα κάτω, φτύνει, χτυπάει πόρτες και γενικά κάνει ότι του έχουμε πει να μην κάνει. Μου δίνει την εντύπωση πολλές φορές ότι το κάνει επίτηδες από αντίδραση. Σχετικά με το περιβάλλον του, απέκτησε αδερφάκι πριν από 8 μήνες αλλά δεν πάψαμε να του δίνουμε χρόνο και σημασία, σχεδόν μπορώ να πω ότι παραμελήσαμε το μωρό για να μην αισθανθεί άσχημα. Με το μωρό δείχνει να έχει καλή σχέση, ναι μεν κάποιες μικρές ζήλιες αλλά γενικά θετικές αντιδράσεις. Στο σπίτι δεν έχουμε ιδιαίτερους καυγάδες. Γενικά δεν το έχουμε δείρει, προσπαθούμε να του εξηγούμε το γιατί δεν κάνει να συμπεριφέρεται έτσι, και όταν δεν δείχνει να λειτουργεί τίποτε άλλο τον βάζουμε και στο δωμάτια του για ένα λεπτό τιμωρία η του παίρνουμε την πιπίλα για ένα δυο λεπτά, κάτι φυσικά που έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη αντίδραση. Γενικά από άρθρα που έχω διαβάσει και χρόνο του διαθέτω και τον ακούω και παίζω μαζί του και γενικά αισθάνομαι ότι έχουμε χτίσει καλή σχέση. Ίσως είναι χρήσιμο να πω ότι είναι και πολύ υπερκινητικός και ότι δεν δείχνει ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κάτι (πχ πρόγραμμα με κλόουν, κουκλοθέατρο, τηλεόραση, πρόγραμμα με άλλα παιδιά).»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σας ευχαριστούμε για την επικοινωνία σας και για το ενδιαφέρον σας για το παιδί σας. Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία, ιδίως όταν έχουν τόσο μικρά αδελφάκια, εμφανίζουν κάποιες συμπεριφορές πρόκλησης και επιζήτησης ενδιαφέροντος από την οικογένεια. Από την άλλη όμως, αρχίζουν και μειώνουν την υπερκινητική τους εικόνα, καθώς αρχίζουν να ενδιαφέρονται για παιχνίδια που περιλαμβάνουν και προβολικότητα αλλά και νόηση. Αυτό που θα έπρεπε να διερευνηθεί είναι το κατά πόσον επιθυμεί να βρίσκεται με άλλα παιδιά, κατά πόσον παίζει μόνο του ήρεμα, πώς είναι η συμπεριφορά του όταν είναι στο σπίτι χωρίς το μωρό και πώς είναι όταν βγαίνει βόλτα με τον μπαμπά οι δύο τους και εάν έχει αναπτυχθεί η ομιλία του. Εάν κρίνετε ότι κάποια από τα ανωτέρω σας ανησυχούν, τότε ίσως να ήταν καλό να διερευνηθούν αυτές οι συμπεριφορές (συνήθως αυτό γίνεται στην ηλικία των 30 μηνών. Για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε ξανά μαζί μας.
Με τιμή Αλεξάνδρου Στράτος

045. ΕΡΩΤΗΣΗ: «geia sas me lene eirini kai eimai mhtera dyo paidion,to ena e auton exei syndromo asperger.einai agori kai einai deka xrono.apo mikro htan diaforetiko paidaki,apo tessaron xronon hksere apo mono tou na prosthetei na afairei megalous arithmous kai to agaphmeno tou paixnidi einai na paizei monos tou me aytous.apo polu mikro tou milhsa gia to asperger genika san ennoia alla molis fetos tou milhsa anoixta gia ayto epeidh arxise na katalavainei thn diaforetikothta tou kai malista na moy leei pos mallon exo mama asperger.to provlima m einai pos zo se nhsi pou den exei paidopsyxologous kAI genikotera eidikous kai den sero an xreiazetai oposdipote na parakolouthisei kapoion eidiko.prostoparon den exo provlimata oute sto sxoleio oute kai sto spiti alla thelo na ton voithiso oso boro na diaxeirizetai thn diaforetiothta toy kai na mhn niothei apo ton arh.apo thn allh den ksero an prepei na ton piezo na paizei me alla paidia h an einai kalo na einai se athlimata omadika .tha ektimousa polu mia apanthsh sas etsi gia na me diafotisete oso ginetai mesa apo ena mhnuma.eimai promithi na voithiso oso ginetai to paidi m na xei mia kaluterh zoi.eyxaristo polu!!!!»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:Σας ευχαριστούμε για την επικοινωνία σας. Το μέιλ σας ήταν πάρα πολύ ενδιαφέρον και πραγματικά αναφέρεστε σε ένα πρόβλημα που συναντάμε πολύ συχνά. Παιδιά με κάποια δυσκολία που ζουν στην Επαρχία και δεν μπορούν να υποστηριχτούν κατάλληλα. Αυτά που αναφέρετε για το παιδί σας είναι πράγματα που δυστυχώς δεν μπορούν να απαντηθούν με ένα μέιλ. Όμως ΦΥΣΙΚΑ και χρειάζεστε την βοήθεια ειδικού για να «χτίσετε» ένα αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης των ιδιαιτεροτήτων και των δυσκολιών του παιδιού. Μην ξεχνάτε ότι ήδη εισέρχεται το παιδί στην εφηβεία (βρίσκεται στην προεφηβεία ήδη) και οι συμπεριφορές του θα αρχίσουν να αλλάζουν και δυστυχώς πιθανά να επιδεινώνονται. Θα σας πρότεινα τα εξής:
Α. Πιθανά μία επίσκεψή σας στην Αθήνα ώστε να αξιολογηθεί το παιδί και να μιλούσαμε διεξοδικά ως Διεπιστημονική Ομάδα
Β. Μία πιθανή επικοινωνία μας μέσω Skype για να ανοίγαμε ένα πλαίσιο επικοινωνίας.
Βρίσκομαι στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω σκέψη σας.
Με τιμή Αλεξάνδρου Στράτος Δ/ντής Προσέγγισης

046. ΕΡΩΤΗΣΗ: «Καλησπέρα σας! Πήρα το θάρρος να απευθυνθώ σε εσάς γιατί γνωρίζω τις βαθειές γνώσεις σας και την μεγάλη εμπειρία σας. Μένω στην Θεσσαλονίκη. Η Εργοθεραπεύτρια του παιδιού μου, μου ανέφερε ότι είναι νωρίς ακόμη για το παιδί μου να εδραιώσει πλευρίωση (είναι 4,5 ετών) και μου έδωσε πολλές ασκήσεις αμφίπλευρου συντονισμού. Είναι σωστό αυτό»;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σας ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία σας και για το ενδιαφέρον σας για το παιδί σας και τα όμορφα λόγια σας για το πρόσωπό μου που με τιμούν πραγματικά! Είναι πολύ σωστό αυτό που σας ανέφερε η συνάδελφος. Ο εγκέφαλος πλευριώνεται όταν είναι έτοιμος να πλευριωθεί. Αναμένουμε έως και την ηλικία των 5 – 5,5 ετών. Οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια, μπορεί να εγκαταστήσει ένα χέρι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα επέλθει και η κυριαρχία και στο εγκεφαλικό ημισφαίριο. Όπως προαναφέρθηκε και στο άρθρο, θεωρείται απαραίτητη η καλλιέργεια του αμφίπλευρου συντονισμού και του περάσματος μέσης γραμμής πριν ο εγκέφαλος του παιδιού επιλέξει την πλευρική του κυριαρχία. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε και το άρθρο στη δ/νσή μας http://www.proseggisi.gr/?p=12918 .
Με τιμή Αλεξάνδρου Στράτος

047. ΕΡΩΤΗΣΗ: «Σας αποστέλλω ένα ερωτηματολόγιο που βρήκα στη σελίδα σας Η κόρη μου είναι γεννημένη 17/11/1998 και αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα ανάρμοστης συμπεριφοράς. Θα ήθελα να με βοηθήσετε να απευθυνθώ κάπου για να μπορέσω να τη βοηθήσω. Βρισκόμαστε στη Θεσσαλονίκη. Ευχαριστώ για το χρόνο σας: Θυμωμένο και αγαναχτισμένο 2 Δυσκολίες στο να κάνει ή να ολοκληρώσει την εργασία του στο σπίτι 2 Βρίσκεται σε διαρκή κίνηση και ενεργεί σαν «κινούμενη μηχανή» 0 Συνεσταλμένο, ντροπαλό, εύκολα φοβάται 0 Όλα πρέπει να είναι ακριβώς όπως τα θέλει 3 Δεν έχει κανένα/καμία φίλο/φίλη 2 Έχει στομαχόπονους 2 Παλεύει συνεχώς 0 Αποφεύγει, αποστρέφεται ή δείχνει απρόθυμο να εμπλακεί σε έργα που απαιτούν σταθερή και διαρκή πνευματική προσπάθεια (σχολική εργασία, μελέτη) 3 Δυσκολεύεται να διατηρήσει την προσοχή του σε έργα ή δραστηριότητες του παιχνιδιού 0 Έρχεται σε αντιπαράθεση ή τσακώνεται με τους ενήλικες 3 Αποτυγχάνει να ολοκληρώσει καθήκοντά του 3 Δυσκολεύεται να ελέγξει τον εαυτό του στην αγορά, στις βόλτες και τα ψώνια 2 Φοβάται τους ανθρώπους 0 Συνεχώς ελέγχει τα πράγματα ξανά και ξανά 0 Χάνει γρήγορα τους φίλους/φίλες που κάνει 1 Εμφανίζει σωματικούς πόνους 1 Αεικίνητο, ανήσυχο και υπερκινητικό 1 Έχει δυσκολίες να συγκεντρωθεί στην Σχολική Τάξη 3 Συχνά φαίνεται να μην ακούει όταν του απευθύνεται ο λόγος 3 Χάνει την ψυχραιμία του 3 Χρειάζεται συνεχή και κοντινή εποπτεία για να τα καταφέρει σε υποχρεώσεις του 3 Τρέχει τριγύρω, σκαρφαλώνει και στριφογυρίζει με τρόπο που δεν ταιριάζει στις περιστάσεις και σε χώρους που δεν προσφέρονται για ανάλογες δραστηριότητες 1 Φοβάται νέες καταστάσεις 0 Είναι σχολαστικό – ιδιότροπο με την καθαριότητα 0 Δεν ξέρει πώς να κάνει φίλους 0 Έχει πόνους και ενοχλήσεις ή στομαχόπονους πριν το Σχολείο 1 Ευερέθιστο, παρορμητικό 3 Δεν ακολουθεί οδηγίες και δυσκολεύεται να ολοκληρώσει σχολικές εργασίες, απασχολήσεις ή υποχρεώσεις στο περιβάλλον εργασίας του (και δεν οφείλονται σε εναντιωματική συμπεριφορά ή μη κατανόηση οδηγιών) 3 Έχει δυσκολία να οργανώσει δραστηριότητες και τις υποχρεώσεις του 3 Ευέξαπτο, ευερέθιστο 3 Θέλει να περιστρέφεται συνέχεια 1 Φοβάται να μείνει / να είναι μόνο του 0 Τα πράγματα πρέπει να γίνονται με τον ίδιο τρόπο κάθε φορά 1 Δεν το καλούν οι φίλοι/φίλες στα σπίτια τους 1 Έχει πονοκεφάλους 0 Αποτυγχάνει να ολοκληρώσει πράγματα που ξεκινάει 2 Απρόσεκτο, διασπάται εύκολα η προσοχή του 3 Μιλάει υπερβολικά 2 Ενεργητικά αψηφά ή αρνείται να υπακούσει σε αυτά που του ζητούν οι ενήλικες 2Αποτυγχάνει να συγκεντρώσει την προσοχή του σε λεπτομέρειες ή κάνει λάθη απροσεξίας στις σχολικές εργασίες, τη δουλειά ή άλλες δραστηριότητες 3 Έχει δυσκολίες να περιμένει σε σειρές ή να περιμένει την σειρά του σε παιχνίδια ή σε ομάδα 1 Έχει πολλές φοβίες 1 Έχει ιεροτελεστίες/ρουτίνες που πρέπει να πραγματοποιεί/περνάει από αυτές 0 Αποσπάται ή έχει χαμηλή προσοχή σε προβλήματα 3 Παραπονιέται ότι είναι άρρωστο παρ’όλο που όλα είναι καλά 2 Εκρήξεις θυμού 3 Αποσπάται όταν του δίνονται οδηγίες να κάνει κάτι 3 Διακόπτει ή ενοχλεί με την παρουσία του τους άλλους (πχ παρεμβαίνει απρόσκλητα σε συζητήσεις ή παιχνίδια) 2 Δείχνει να ξεχνάει καθημερινές δραστηριότητες 2 Δυσκολεύεται στην αριθμητική 1 Σηκώνεται από το τραπέζι ανάμεσα από τις μπουκιές στα γεύματα 1 Φοβάται το σκοτάδι, ζώα, ή έντομα 1 Βάζει πολύ υψηλούς στόχους για τον εαυτό του 0 Κινεί νευρικά τα χέρια και τα πόδια ή στριφογυρίζει στην θέση του 1 Μικρή διάρκεια στην προσοχή του 3 Εύθικτο/ευερέθιστο ή εύκολα ενοχλείται από τους άλλους 3 Έχει ακατάστατο/άτσαλο γράψιμο 2 Δυσκολεύεται να παίζει ή να συμμετέχει ήσυχα σε δραστηριότητες κατά τον ελεύθερο χρόνο του 1 Ντροπαλό, αποσύρεται 0 Κατηγορεί άλλους για τα λάθη του ή την κακή συμπεριφορά του 3 Κάνει νευρικές κινήσεις 1 Ακατάστατο ή ανοργάνωτο στο σπίτι και το Σχολείο 3 Γίνεται ανήσυχο/ στενοχωριέται όταν κάποιος τακτοποιεί με διαφορετικό τρόπο τα πράγματά του 0 Προσκολλάται πάνω στους γονείς ή άλλους ενήλικες 1 Ενοχλεί τα άλλα παιδιά 1 Εσκεμμένα κάνει πράγματα που ενοχλούν τους άλλους ανθρώπους 3 Οι απαιτήσεις του πρέπει να ικανοποιούνται αμέσως/εύκολα εκνευρίζεται 2 Προσέχει μόνο εάν κάτι το ενδιαφέρει πολύ 3 Μοχθηρό (μνησίκακο) και εκδικητικό 3 Χάνει αντικείμενα απαραίτητα για εργασίες ή δραστηριότητες (παιχνίδια, σχολικές εργασίες για το σπίτι, μολύβια, βιβλία κλπ) 3 Νιώθει κατώτερο των άλλων ανθρώπων 1 Δείχνει κουρασμένο και πολύ ήρεμο όλη την ώρα 0 Η ορθογραφία του είναι φτωχή 3 Κλαίει συχνά και εύκολα 1 Σηκώνεται από τη θέση του στην τάξη ή σε άλλες περιστάσεις στις οποίες αναμένεται να παραμείνει στο ίδιο σημείο 0 Η διάθεσή του αλλάζει γρήγορα και δραστικά 2 Εκνευρίζεται συχνά όταν προσπαθεί κάτι 1 Εύκολα διασπάται από άσχετα ερεθίσματα 3 Απαντάει απερίσκεπτα σε ερωτήσεις πριν η ερώτηση ολοκληρωθεί 3»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κυρία Κ. σας ευχαριστούμε για την επικοινωνία σας. Όσα αναφέρετε για την 25χρονη κόρη σας μπορεί να υπάγεται σε πολλές διαφορετικές διαγνωστικές κατηγορίες. Η αλήθεια είναι ότι δείχνει –με βάση τις απαντήσεις σας- να δυσκολεύεται σε πολλούς διαφορετικούς τομείς. Θα σας ζητούσα να ζητήσετε βοήθεια από Ψυχίατρο Ενηλίκων σε Νσοκομείο ή άλλον φορέα Ψιχικής Υγείας στη Θεσσαλονίκη.
Με τιμή Αλεξάνδρου Στράτος

048. ΕΡΩΤΗΣΗ: «Καλησπέρα. Εκπονώ τη διπλωματική μου εργασία με θέμα ‘ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΑΛΑΛΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ’ και επειδή δεν έχω ανακαλύψει μέχρι τώρα κάποια σχετική βιβλιογραφία, θα ήταν πολύ βοηθητικό από μέρους σας αν με παραπέμπατε σε κάποια που γνωρίζετε. Ευχαριστώ εκ των πρότερων. Α.Κ.»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κυρία Κ. σας ευχαριστούμε για την επικοινωνία σας. Επικοινωνήσαμε με τους ψυχολόγους του Κέντρου αλλά δυστυχώς δεν βρέθηκε κάποια αντίστοιχη επίσημη αρθρογράφηση (πλην κάποιων πιο εκλαϊκευμένων που μπορείτε να βρείτε και στις απλές ηλεκτρονικές μηχανές αναζήτησης στο Ιντερνετ). Άρα θα μπορούσατε να στηριχτείτε αρχικά στα δεδομένα της ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗΣ ΑΛΑΛΙΑΣ, κατόπιν της ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και να προχωρούσατε στον συνδυασμό τους.
Με τιμή Αλεξάνδρου Στράτος

049. ΕΡΩΤΗΣΗ: «Το παιδί μου κάνει πολλούς καθρεπτισμούς στη γραφή. Μου είπαν ότι πρέπει να βελτιώσω την πλευρίωσή του. Εγώ όμως βλέπω ότι γράφει πάντα με το δεξί».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αξιότιμοι γονείς, σας ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία σας και για το ενδιαφέρον σας για το παιδί σας και την εκπαίδευσή του. Όπως μπορείτε να δείτε και στο άρθρο στη δ/νση http://www.proseggisi.gr/?p=12918, η κυριαρχία δεν μετριέται μόνο με τη γραφή του παιδιού. Ο καθρεπτισμός είναι μία δυσκολία προσανατολισμού στο χώρο που κατά την σύγχρονη βιβλιογραφία οφείλεται σε ατελή μεσολοβιακή λειτουργία ή σε ατελή εγκεφαλική πλευρίωση (μην ξεχνάμε ότι στα παιδιά με δυσλεξία δεν βρέθηκε στις απεικονίσεις διαφορά στον όγκο των δύο ημισφαιρίων). Όλα τα παιδιά θα εμφανίσουν (το πολύ για 6 μήνες) στην προσχολική ηλικία καθρεπτική λειτουργία, στην προσπάθεια του εγκεφάλου να εξειδικεύσει την ασυμμετρία του. Είναι πολύ σωστό να εφαρμόσουμε ασκήσεις τόσο εγκεφαλικής πλευρίωσης, όσο και κυριαρχίας χεριού (κύρια μέσω ασκήσεων περάσματος μέσης γραμμής και κιναισθητικής τόνωσης). Θα πρέπει γενικά να μελετηθεί περισσότερο η πλευρίωση του παιδιού σας από Εργοθεραπευτή
Με τιμή Αλεξάνδρου Στράτος

050. ΕΡΩΤΗΣΗ: «’Έχω δύο αγόρια ηλικίας 10 ετών και παρουσιάζουν στοιχεία αυτισμού. Είναι πιο πίσω από την ηλικία τους. Η διάγνωση διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή μη καθορισμένη. Τώρα τελευταία κάναμε και κάτι εξετάσεις στο DNA. Περιμένουμε αποτελέσματα. Βλέπω ότι ενώ είναι τελείως φυσιολογικά, υπάρχει μία πάχνη που τα εμποδίζει. Ο ένας είναι υπερκινητικός και έχει διάσπαση προσοχής ο άλλος είναι λίγο επιθετικός αλλά και οι δύο είναι εξαιρετικά παιδιά. Βρισκόμαστε στο στάδιο να διαβάζουμε όπως τα παιδιά της πρώτης δημοτικού. Αν δεν είχαμε αυτές τις δυσκολίες εμένα προσωπικά δεν θα με πείραζε τίποτε άλλο. Αλλά δυστυχώς είμαστε πίσω μαθησιακά. Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε;»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σας ευχαριστούμε για την επικοινωνία σας και για το ενδιαφέρον σας για το παιδί σας. Η διάγνωση του PDD-NOS (διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή μη αλλιώς καθοριζόμενη) είναι μία πάθηση που σχετίζεται με δυσκολίες στην εκτελεστική λειτουργικότητα, την πραγματολογία, τις εμμονικές συμπεριφορές, την οργάνωση, την κοινωνικοποίηση και την επιδεξιότητα της κίνησης (αυτά προφανώς ορίζουν την «πάχνη» που αναφέρατε πολύ παραστατικά). Οι μηχανισμοί αντιμετώπισης των δυσκολιών στην διαταραχή PDD-NOS είναι πολύ αποτελεσματικοί και καίριοι. Στηρίζονται στην αντιμετώπιση των ανωτέρω δυσκολιών και απαιτούν Δ/νική Παρέμβαση. Εάν αισθάνεστε την ανάγκη, μπορούμε να αξιολογήσουμε τα παιδιά σας (Εργοθεραπευτικά και Λογοθεραπευτικά αρχικά) για να σας δώσουμε την άποψή μας. Βρισκόμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία.
Με τιμή Αλεξάνδρου Στράτος

051. ΕΡΩΤΗΣΗ συνέχεια: «Βρισκόμαστε Πάτρα. Το DNA μπορεί να δείξει κάτι; Περιμένουμε αποτελέσματα. ‘Έχουμε κάνει στο παρελθόν για χρόνια έργο και λόγο. Τώρα βρισκόμαστε σε καλό σημείο αλλά θέλουμε δουλειά πολύ ακόμη (συμπεριφορά του ενός, φλυαρία του άλλου, διάσπαση προσοχής κι όλα αυτά τα ωραία του πακέτου αυτού της διαταραχής) Αλήθεια ένα παιδί τέτοιο τι εξέλιξη θα έχει αύριο; Τι δουλειά μπορεί να κάνει; Μην ακούσω την απάντηση ότι κάθε παιδί διαφέρει κι ανάλογα τα προσόντα του μπορεί να πάει μπροστά ή να μείνει πίσω. Με εκτίμηση μια μαμά με πολύ αγωνία Α.Ζ. Πάτρα»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σας ευχαριστούμε για την απάντησή σας. Όχι, το DNA θα δείξει μόνο εάν τα παιδιά υπάγονται σε κάποιο άλλο σύνδρομο. Δεν θα σας δώσει κάτι που να σχετίζεται με τροποποίηση ή την εφαρμογή κάποιας θεραπείας. Δεν συνηθίζεται αυτός ο έλεγχος όταν έχουμε ξεκάθαρη διάγνωση όσον αφορά τους θεραπευτικούς προσανατολισμούς. Ένα παιδί με δυσκολίες φασματικού τύπου θα ολοκληρώσει τις θεραπείες του όταν υποχωρήσει ο βασικότερος βαθμός των συμπτωμάτων. Αλλά και τότε, θα χρειαστεί ο γνωσιακός ψυχολόγος, καθώς η προεφηβεία και η εφηβεία είναι ηλικίες όπου τα παιδιά χρειάζονται έναν καθοδηγητή (κόουτς όπως αναφέρεται στην διεθνή βιβλιογραφία), αφού αυξάνουν τόσο οι κοινωνικές απαιτήσεις όσο και το άγχος των παιδιών. Όσον αφορά τον επαγγελματικό προσανατολισμό, αυτός στα παιδιά με ΔΑΦ κύρια εντοπίζεται στα πρακτικά και τεχνολογικά ζητήματα και όχι στα λεκτικά. Κομπιούτερ, κηπουρική, τεχνολογία, μηχανολογία, μαθηματικά, φυσική αναφέρονται στην παγκόσμια βιβλιογραφία ως τα συνηθέστερα επαγγέλματα των ατόμων με αυτισμό. Στην δ/νση http://www.proseggisi.gr/?p=689 θα μπορέσετε να ανακαλύψετε το μαθησιακό στυλ των παιδιών σας, όπου και θα δείτε το προφίλ με το οποίο θα μπορέσετε να τα βοηθήσετε περισσότερα όπως επίσης και ποια είναι η κλίση τους. Θα μου επιτρέψετε όμως να επιμείνω: Χρειάζονται ακόμη τα παιδιά βοήθεια από κάποιον ειδικό ο οποίος και θα σας βοηθήσει για όλες αυτές τις απορίες σας. Θα σας βοηθήσει πάρα πολύ σε όλους τους τομείς και σίγουρα θα σας βοηθήσει σε όλα τα κομμάτια για τα οποία αγωνιάτε. Με μεγάλη μου χαρά να γνωριστούμε από κοντά
Με τιμή Αλεξάνδρου Στράτος

052. ΕΡΩΤΗΣΗ: «Αξιότιμε κύριε Αλεξάνδρου σας εύχομαι καλό απόγευμα. Έχουμε ένα γιο με αυτισμό 6 ετών. Ο Εργοθεραπευτής που το παρακολουθεί του εφάρμοσε το αξιολογητικό Εργαλείο σας «Προσαρμογή-Πράξη-Προσέγγιση» (ΠΡ-Η) και ήταν η πρώτη φορά που καταλάβαμε το δυναμικό του παιδιού μου και τους στόχους που θα έπρεπε να τεθούν στο πρόγραμμά μας. Θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε εάν θα μπορούσαμε και εμείς να εκπαιδευτούμε σε αυτό το εργαλείο. Με τιμή: Α. και Σ.Χ.»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αξιότιμοι γονείς, σας ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία σας και για το ενδιαφέρον σας για το παιδί σας και την εκπαίδευσή του. Επίσης χαίρομαι πολύ που το εργαλείο σας φάνηκε χρήσιμο. Πολλοί θεραπευτές –αλλά και γονείς που το εφαρμόζουμε- το έχουν αναφέρει, αλλά είναι η πρώτη φορά που μου το γράφουν. Το «Προσαρμογή-Πράξη-Προσέγγιση» (ΠΡ-Η) είναι ένα αξιολογητικό εργαλείο που έχει βγει για Ειδικούς της Ψυχικής Υγείας και εκπαιδευτικούς, οπότε και μόνον αυτοί μπορούν να εκπαιδευτούν σε αυτό. Δεν θα υπήρχε κάποιος λόγος να εκπαιδευτείτε εσείς σε αυτό, αφού ο συνάδελφος είναι εκπαιδευμένος και το χρησιμοποιεί. Εάν σας ενδιαφέρει, υπάρχουν προγράμματα εκπαίδευσης γονέων για τις παθήσεις των παιδιών τους (θα σας σύστηνα τα προγράμματα TEACCH, Social Stories, Cygnet και Hannen).
Με τιμή Αλεξάνδρου Στράτος

053. ΕΡΩΤΗΣΗ: «Το παιδί μου είναι 5,5 ετών, έκανε εγχείριση στραβισμού και άλλαξε κυρίαρχο χέρι στην κίνηση και το γράψιμο. Γιατί»;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αξιότιμοι γονείς, σας ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία σας και για το ενδιαφέρον σας για το παιδί σας και την εκπαίδευσή του. Η διόφθαλμη όραση παίζει πρωταρχικό ρόλο στην κατάκτηση της μέσης γραμμής λειτουργίας. Όταν εξετάζουμε τον οπτικοκινητικό συντονισμό, αρχικά πρέπει να εξετάσουμε την οφθαλμική ικανότητα του παιδιού και την οπτική του οξύτητα. Πολλά παιδιά λοιπόν, όταν «καθαρίσει» η όρασή τους, διαλέγουν την πραγματικά κυρίαρχη πλευρά για να λειτουργήσουν, αφού έχει πια απελευθερωθεί η όραση. Για αυτό το ζήτημα, θα ήταν καλό να το συζητήσετε αρχικά με τον Οφθαλμο-χειρουργό του παιδιού σας και πιθανά και με Αναπτυξιακό Οπτομέτρη! Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε και το άρθρο στη δ/νσή μας http://www.proseggisi.gr/?p=12918 .
Με τιμή Αλεξάνδρου Στράτος

Περισσότερες Ερωτήσεις & Απαντήσεις
2020-2021

Απαντήσεις σε ερωτήσεις γονέων και ειδικών 2020-2021

Διαβάστε
2019-2020 B

Απαντήσεις σε ερωτήσεις γονέων και ειδικών 2019-20 Β

Διαβάστε
2017-2018

Απαντήσεις σε ερωτήσεις γονέων και ειδικών 2017-2018

Διαβάστε
2013-2014

Απαντήσεις σε ερωτήσεις γονέων και ειδικών 2013-2014

Διαβάστε
2009-2010

Απαντήσεις σε ερωτήσεις γονέων και ειδικών 2009-2010

Διαβάστε
2019-2020 A

Απαντήσεις σε ερωτήσεις γονέων και ειδικών 2019-20 A

Διαβάστε
2019-2020 Γ

Απαντήσεις σε ερωτήσεις γονέων και ειδικών 2019-20 Γ

Διαβάστε
2015-2016

Απαντήσεις σε ερωτήσεις γονέων και ειδικών 2015-2016

Διαβάστε
2011-2012

Απαντήσεις σε ερωτήσεις γονέων και ειδικών 2011-2012

Διαβάστε
ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Εταιρεία Ειδικής Αγωγής

Στείλτε μας τη δική σας ερώτηση

Εδώ φιλοξενούμε ερωτήσεις και δηλώσεις γονέων και ειδικών μαζί με τις απαντήσεις της διεπιστημονικής μας ομάδας. Οι ερωτήσεις αυτές έχουν αποσταλεί από γονείς και ειδικούς στην διεύθυνσή μας kallirois@proseggisi.gr και έχουν απαντηθεί όλες με αποστολή προσωπικού μέιλ.
Αποστέλλοντας ένα email σημαίνει ότι ταυτόχρονα αποδέχεστε την ανώνυμη ανάρτηση της ερώτησης ώστε να βοηθηθούν και άλλοι γονείς και ειδικοί από τις απαντήσεις. Τα κείμενα είναι καλό να μην ξεπερνούν τις 300 λέξεις.