Συγγραφή-Επιμέλεια: Πελεκάνου Ελίνα, Ψυχολόγος Συμβουλευτικής Κέντρου Προσέγγιση
Τι Είναι,
Τι Δεν Είναι,
Ποιον Αφορά,
Πως Γίνεται,
Γιατί Να Κάνω,
Τι Να Κάνω
ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ: Η συμβουλευτική γονέων απευθύνεται σε γονείς των οποίων τα παιδιά παρακολουθούν θεραπευτικά προγράμματα (εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, ειδικό μαθησιακό, ψυχολογική υποστήριξη, ομάδα κοινωνικών δεξιοτήτων) στο πλαίσιο της Προσέγγισης.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ: Είναι η διαδικασία μέσα από την οποία ο θεραπευτής γίνεται το μέσο προκειμένου οι γονείς να αναγνωρίσουν προσωπικές δυσκολίες, έγνοιες, απορίες, τυφλά σημεία στη σχέση με το παιδί τους, να διευρύνουν την οπτική τους και έτσι να κάνουν εκείνες τις επιλογές που μπορούν να υποστηρίξουν οι ίδιοι. H δουλειά που γίνεται είναι εξατομικευμένη, αποσκοπεί στην υποστήριξη των συγκεκριμένων γονέων με τις συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες ώστε να μπορούν να υποστηρίζουν το ρόλο τους και μέσα από αυτόν τα παιδιά τους. Απώτερος σκοπός είναι η σταδιακή αυτό-υποστήριξη και όχι η εξάρτηση από τον θεραπευτή.
Η συμβουλευτική αφορά σε ισότιμη σχέση θεραπευτή-θεραπευόμενου όπου η εκατέρωθεν εμπειρία και γνώση είναι εξ ίσου σημαντική και καταλυτική. Η συμβουλευτική στηρίζεται και χρειάζεται και τις 2 πλευρές, δεν είναι δουλειά του ενός.
ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ: Η συμβουλευτική δεν αφορά σε γενικόλογη απαρίθμηση κανόνων και οδηγιών στερούμενων των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της εκάστοτε οικογένειας. Δεν αφορά στον θεραπευτή σε ρόλο ειδικού και παντογνώστη και τον γονέα στον ρόλο του μαθητή-ακροατή. Δεν αφορά σε σεμιναριακού τύπου διαλέξεις ή σε μονόλογο του θεραπευτή. Δεν αφορά σε συμβουλές και προτάσεις της προσωπικής θέσης του θεραπευτή. Δεν αφορά σε στιχομυθίες σωστού και λάθους. Δεν αφορά σε ενοχοποίηση του γονέα αλλά σε υποστήριξή του.
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ: Γιατί μέσα από εμένα θα βοηθηθεί το παιδί μου, γιατί κάνει μια προσπάθεια και είναι σημαντικό να μπορώ να το υποστηρίζω ανάλογα, να συμβαδίζω και να γίνομαι κι εγώ καλύτερος. Γιατί το παιδί αλλάζει, και χρειάζεται να αλλάζει και το σύστημα της οικογένειας μαζί. Γιατί με ενδιαφέρει να αναγνωρίσω τον καλύτερο για μένα τρόπο να υποστηρίξω το παιδί μου. Γιατί θέλω να υποστηριχθώ εγώ ο ίδιος. Γιατί θέλω να συνειδητοποιήσω τις δυσκολίες και τα άγχη μου. Γιατί θέλω να διευκρινίσω απορίες μου και να αντιμετωπίσω έγνοιες του παρόντος. Γιατί εκτός από γονιός είμαι και άνθρωπος με προσωπικά θέματα που επηρεάζουν τόσο εμένα όσο και την οικογένειά μου. Γιατί η οικογένεια είναι ένα σύστημα που τα μέλη της επηρεάζονται και επηρεάζουν συνεχώς. Γιατί αν όχι τώρα, πότε;
ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΟΝΕΩΝ: Επιθυμία και κίνητρο ώστε να: μιλήσω ανοιχτά για ό,τι με απασχολεί, εκφράσω απορίες, ανησυχίες και άγχη και να συζητήσω τον τρόπο που θα ταιριάξει σε εμένα ώστε να διαχειριστώ καταστάσεις. Να ακούσω, να μιλήσω, να σκεφθώ και να αισθανθώ σε ένα ασφαλές περιβάλλον χωρίς κριτική. Να εμπιστευτώ τη σχέση με τον θεραπευτή ώστε να ανοίξω τα θέματά μου όπως έχουν.
NΑ ΕΚΦΡΑΣΩ ΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΊΑ ΜΟΥ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Ή ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΚΛΕΊΣΩ ΡΑΝΤΕΒΟΥ!