Αφιερωμένες σε εμάς τους «θεραπευτές» αυτές οι σκέψεις. Στον «θεραπευτή» παιδιών που τόσο ταλαιπωρήθηκε αυτές τις ημέρες από τον φόβο σαν να ήταν κρατικοδίαιτος υπάλληλος που θα του πάρουν τον μισθό. Στον «θεραπευτή» παιδιών που έζησε την αγωνία του να μείνει «χωρίς δουλειά» και να μείνει «χωρίς ασχολία»….
Ας δούμε όμως αρχικά, τι είναι θεραπευτής. Θεραπευτής είναι αυτός που εκτελεί την θεραπεία. Αυτός που θεραπεύει. Τι θα πει όμως θεραπεύω; Είναι μία αρχαία ελληνική λέξη που με χαρά την δανείστηκαν και οι ημέτεροι Ευρωπαίοι (therapist) χωρίς καλά καλά να γνωρίζουν και εκείνοι τι σημαίνει.
«Θεραπεύω» στα Αρχαία Ελληνικά σημαίνει: υπηρετώ, μεριμνώ, φροντίζω, περιποιούμαι, ασχολούμαι με ζήλο, επανορθώνω ζημιά, καλλιεργώ. Το έχουμε σκεφτεί αυτό ποτέ; Έχουμε ενσκήψει ποτέ σε αυτή την μεγάλη ταγή του να ξέρουμε ότι είμαστε εδώ για να υπηρετούμε; Να φροντίζουμε; Να περιποιούμαστε αυτόν που μας έχει ανάγκη; Να ασχολούμαστε με ζήλο;
Ρώτησα κάποτε έναν από τους επόπτες της ψυχής και της γνώσης μου πότε θα μπορέσει κάποιος να αποκαλεστεί «θεραπευτής» και μου είπε πολύ απλά: «ποτέ!». «Θα μπορέσει να γίνει όμως ένας πολύ καλός ”εν δυνάμει” θεραπευτής στην καλύτερη περίπτωση». Αν δεν το καταφέρει τότε ίσως να γίνει ένας καλός «ειδικός» αλλά όχι «θεραπευτής».
Πραγματικά. Το επάγγελμά μας είτε λεγόμαστε Εργο«θεραπευτής», Λογο«θεραπευτής», Ψυχο«θεραπευτής», Φυσικο«θεραπευτής», Μουσικο«θεραπευτής», Παιγνιο«θεραπευτής» στηρίζεται σε αυτό τον τόσο σκληρό αγώνα! Να ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΜΕ, ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΜΕ, ΝΑ ΠΕΡΙΠΟΙΗΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΡΙΜΝΗΣΟΥΜΕ με τις γνώσεις και την εμπειρία μας για το παιδί που υποφέρει και για την οικογένεια που υποφέρει. Δεν κατέχουμε την αλήθεια! Δεν είμαστε αλαζόνες! Πρεσβεύουμε την φροντίδα του ατόμου που κάνει «θεραπεία». Δεν προχωράμε στον όρο «ἀκέομαι (ή ακοῦμαι)» που στην ουσία στην Αρχαία Ελληνική διάλεκτο σημαίνει «γιατρεύω». Αυτό το κάνουν οι Γιατροί! Εμείς είμαστε θεραπευτές, όχι γιατροί.
Πόσο συχνά συναντάω στην καθημερινή μου πρακτική ανθρώπους σε πλάνη! Να πρεσβεύουν ότι κάνουν «θεραπεία» και να νομίζουν ότι αυτό σημαίνει επιβολή άποψης, τρόπου ζωής και σκέψης. Και εγώ μαζί! Το έχω κάνει και παλεύω μέσα μου να μην πέφτω στην αλαζονική παγίδα να το κάνω ακόμη και τώρα (πόσο γλυκειά αλλά και πόσο μάταιη είναι η αίσθηση του ελιτισμού).
ΑΝ ΖΟΥΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ Ή ΤΗ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ
Πρόσφατα πιστέψαμε ότι τα μέτρα του ΕΟΠΠΥ θα πλήξουν εμάς και το επάγγελμά μας. Όχι! Εμείς θα συνεχίσουμε να φροντίζουμε -από όποιο μετερίζι μας ζητηθεί- τον πόνο και τον φόβο! Όχι, δεν απειλεί εμάς οποιοδήποτε μέτρο! Τους γονείς απειλεί! Αν μπορούσαν οι υπηρεσίες να προσφέρονται από το Κράτος -όπως και θα έπρεπε-, αν ήμασταν Αγγλία ή Σκανδιναβία δεν θα υπήρχε λόγος να δουλεύουμε στον Ιδιωτικό Τομέα. Αφού οι γονείς θα μπορούσαν να λαμβάνουν τις υπηρεσίες που το Κράτος υποχρεούται να προσφέρει, τότε θα γινόμασταν με χαρά πραγματικά κρατικοδίαιτοι και θα χαιρόμασταν και εμείς την δουλειά μας μακριά από τις οικονομικές συμφωνίες με τους γονείς (επαγγελματίες υγείας είμαστε και όχι οικονομοτέχνες)! Αν το Κράτος όμως δεν έχει τις υπηρεσίες να προσφέρει, ας μας αφήσει να τις παράσχουμε εμείς όσο καλύτερα μπορούμε υπηρετώντας και προσφέροντας!
Θέλουμε να συνεχίσουμε να υπηρετούμε; Να φροντίζουμε και να περιποιούμαστε; Θα το κάνουμε με όλη τη δύναμη της καρδιάς μας. Μπροστά εμείς θα δείξουμε στους γονείς ότι μπορούμε να περιποιηθούμε τον φόβο τους γιατί μπορούμε να περιποιηθούμε και τον δικό μας φόβο! Είμαστε εδώ σαν πραγματικοί «θεραπευτές» και όχι σαν ειδικοί που απευθυνόμαστε σε αδαείς!
Αλλιώς….. τζάμπα μάγκες που λέει και ο λαός.
Ταπεινότητα από όλους μας, ψυχραιμία από όλους μας, θετική σκέψη από όλους μας και κοινός νους από όλους μας. Όσο ψηλά και αν νομίζουμε ότι βρεθήκαμε ή βρισκόμαστε (γιατί ψηλά είναι ΜΟΝΟ το παιδί).
ΣΤΡΑΤΟΣ