ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012
Καλό μας μήνα!
Ιανουάριος. Η αρχή του ημερολογιακού χρόνου. Ο μήνας που πήρε το όνομά του όπως γράφει ο Μπαμπινιώτης από τον θεό της Αρχαίας Ρώμης Ιανό (Ianus), που η λατρεία του συνδεόταν με κάθε έναρξη ή ξεκίνημα. Ο μήνας που αλλάζουμε τα ημερολόγιά μας και χτίζουμε τα νέα μας όνειρα για μία χρονιά καλύτερη. Ελάτε, μην το αρνείστε, όλοι μας λίγο ως πολύ ρωτάμε τους άλλους (είτε πιστεύουμε είτε όχι) τι λέει το ζώδιό μας για αυτή τη χρονιά. Όλοι ευχόμαστε και ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο και την ελπίδα μας αυτή τη γυρεύουμε από παντού!
Αφιερωμένες στις σκέψεις και τις ευχές των παιδιών οι σκέψεις αυτού του μήνα. Διάβαζα εντυπωσιασμένος το τεύχος Δεκεμβρίου της εφημερίδας του Κέντρου μας που ανέλαβαν τα παιδιά να το βγάλουν. Ένα τεύχος γεμάτο ευχές, ζωγραφιές και επιθυμίες. Ως συνήθως, δεν διάβασα απλά αυτές τις αράδες. Μπήκα στην ψυχή αυτών που τα έγραφαν και αυτών που έγραφαν και προσπάθησα να καταλάβω τι θέλουν να ευχηθούν πραγματικά αυτά τα παιδιά. Τι ακριβώς θέλουν να μας πουν. Ας διαβάσουμε κάποιες από αυτές πολύ προσεχτικά και ας ανεχτείτε τις προσπάθειές μου αποκρυπτογράφησης των κρυμμένων σκέψεών τους:
«Σε παρακαλώ Άγιε Βασίλη θα ήθελα να πας στα φτωχά παιδάκια φαγητό και λιχουδιές». Αλλά και «Εύχομαι τα φτωχά παιδιά να βρουν ζεστασιά κι όλος ο κόσμος να έχει στην καρδιά αγάπη». Πόση χαρά θα δίναμε σε αυτά τα παιδιά που σκέφτονται έτσι εάν μοιράζαμε το υστέρημά μας με κάποια φτωχά παιδιά… Εάν πραγματικά δείχναμε ότι κανείς δεν είναι φτωχός όσο υπάρχουν πλούσιες ψυχές!
«Άγιε Βασίλη θα σου δώσω και εγώ ένα δώρο γιατί σε αγαπώ» αλλά και «Συγγνώμη άγιε-Βασίλη που δεν ξέρω τον δρόμο για να σου αφήσω δώρο». Τι ωραία πρόταση μας δίνουν! Ας βάλουμε σε έναν σάκο ένα δώρο για τον Άγιο Βασίλη… Ας το διαλέξει το παιδί και ας μας «επιστραφεί» με ένα τρυφερό ευχαριστήριο γράμμα από τον Άγιο Βασίλη για την όμορφη χειρονομία μας! Και το παιδί θα έχει ένα δώρο παραπάνω αλλά και η ψυχούλα του θα είναι χορτάτη από την χειρονομία του!
«Τα αγαπημένα μου Χριστούγεννα ήταν όταν εγώ, ο αδερφός μου και ο πατέρας μου είχαμε πάει Καλάβρυτα. Ήταν υπέροχα γιατί: είχε ωραίο φαγητό και το δέντρο ήταν μεγάλο». Τι μας ζητάει αυτό το παιδί; Την επαφή με τον μπαμπά και τον αδελφό του. Διαβάσατε πουθενά για δώρα; Σχέση, φαγητό, δέντρο. Απλά πράγματα!
«Θα ήθελα η οικογένειά μου να είναι καλά Θα ήθελα να μην χτυπάω τον αδερφό μου». Αλλά και «Η οικογένειά μου να είναι καλά». Επίσης «Η οικογένειά μου να είναι ευτυχισμένη». Επίσης «Για την μαμά μου να μην έχει πολλές δουλειές, για τον μπαμπά μου το πόδι του να γίνει καλά και για τον κόσμο να έχουν Χριστούγεννα καλά». Τέλος «Για τους γονείς μου επιθυμώ να είναι οι καλύτεροι γονείς του κόσμου». Τι μας ζητούν τα παιδιά από εμάς τους γονείς; Να είμαστε καλά για να είναι και αυτά καλά! Να τους δίνουμε προσοχή! Να τα αγαπάμε και να τους το δείχνουμε! Να είμαστε «οι καλύτεροι γονείς» και αυτά να είναι υπερήφανα και ευτυχισμένα!
«Προτείνω τα Χριστούγεννα να τα περάσετε ωραία και να μην είσαστε κλεισμένοι μέσα σε ένα σπίτι». Επίσης «Μην καθόσαστε στο χαζοκούτι (δηλαδή την τηλεόραση)». Αλλά και «Πηγαίνουν έξω για φαγητό, μιλάνε, γελάνε και τους αρέσουν τα Χριστούγεννα». Μήπως τα ξεχνάμε αυτά τόόόσο συχνά; Τι μας ζητάνε; Να βγούμε έξω, να βγούμε έξω όλοι μαζί και να τους κάνουμε παρέα. Μήπως το «χαζοκούτι» μας έκανε πιο ξένους; Μήπως ξεχάσαμε βασικά πράγματα; Μήπως ξεχάσαμε να μιλάμε μεταξύ μας; Μήπως ξεχάσαμε να γελάμε;
Για τον άλλο κόσμο τώρα: Για τα παιδιά αρχικά: «Να μην κλαίνε και να παίζουν δίκαια και να μην φωνάζουν στην μαμά τους και να ακούνε την κυρία τους». Για την οικογένεια και τους φίλους: «Θα ήθελα να πήγαινα εκεί που μένει ο Άγιος Βασίλης με τη μαμά, με τον μπαμπά και τον αδερφό μου και μια φίλη μου που την λένε Δήμητρα». «Για τους φίλους μου να τους πάρω ένα βιβλίο». Για τα αδέλφια: «Εκεί που θα πάω θα ήθελα να παίζω χιονοπόλεμο και να φτιάξω έναν χιονάνθρωπο. Θα έπαιρνα μαζί στο ταξίδι τον αδερφό μου». Για τον υπόλοιπο κόσμο: «Να είναι όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο καλά». «Θέλω ο κόσμος που ζούμε να έχει ειρήνη και όχι πόλεμο και οι άνθρωποι που αγαπώ να είναι καλά». «Για τον κόσμο θα ήθελα ειρήνη και ευτυχία για όλους». Δικαιοσύνη λοιπόν, συντροφικότητα, φιλία, ειρήνη, υγεία. Έτσι ξέρουν να το εκφράζουν και έτσι το εκφράζουν. Τόσο άμεσα, αγνά και ειλικρινά!
Και ένα πολύ γλυκό από τον 9χρονο φίλο μας τον Νικόλα: «Εύχομαι να ξαναέρθω εδώ στην Προσέγγιση πολύ σύντομα». Πόσο γλυκειά κάνουν την σκέψη μας και πόσο δυναμώνουν την δουλειά μας αυτές οι αδημονίες των νεαρών φίλων μας …
Θα τελειώσω το μάθημά μας από τα παιδιά από τις σκέψεις μίας γλυκύτατης έφηβης, της Κωνσταντίνας: «Ο καινούργιος χρόνος θέλω να μου φέρει πολλά πράγματα όπως να είμαι πάντα ευτυχισμένη όπως είμαι τώρα και πάντα θέλω να είμαι. Επίσης να γίνουν καλύτερα αυτά που πέρασα τον προηγούμενο χρόνο αλλά αυτήν την φορά να είναι καλύτερος. Θέλω όλοι να είναι ευτυχισμένοι όπως και η οικογένειά μου και εγώ με την φίλη μου να έχουμε έναν καλύτερο χρόνο». Ζεστές, άμεσες και πολύ βαθειές σκέψεις!
Η νέα χρονιά ξεκινάει με πολλές υποσχέσεις και πολλές φοβίες. Όλοι «για το καλό μας» μιλάνε και όλοι για το «καλό μας» λένε ότι φροντίζουν. Αλήθεια όμως, αναλογιστήκαμε ποτέ ποιοι θέλουν πραγματικά και άδολα το καλό μας; Οι ψυχούλες αυτές που ονομάζονται «παιδιά μας» και δεν ξέρουν να λένε ψέματα όταν μιλάνε με την ψυχούλα τους!
Γι αυτό λοιπόν, θα κλείσω αυτές τις σκέψεις με τους στίχους του Γ. Νεγρεπόντη από το τραγούδι «προσευχή» του Λοίζου που ερμήνευσε τόσο υπέροχα η Μαρία Φαραντούρη στον δίσκο «Τα νέγρικα» πριν από πολλά χρόνια:
κι αν τίποτ’ άλλο δεν μπορείς Χριστέ μου
τα τρυφερά μικρά παιδιά προστάτεψέ μου
Καλό μας μήνα και καλή χρονιά
ΣΤΡΑΤΟΣ