Πηγή: http://www.autismspeaks.org/blog/2012/09/25/top-8-autism-therapies-%E2%80%93-reported-parents
Τίτλος πρωτοτύπου: “Top 8 Autism Therapies – Reported by Parents “ (Tuesday, September 25, 2012) by Eric Peacock, MyAutismTeam
Μετάφραση – επιμέλεια στα Ελληνικά: Αλεξάνδρου Στράτος, Δ/ντής Κέντρου ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
Κάθε γονιός ενός παιδιού με αυτισμό αναρωτιέται: “Κάνω αρκετά για να βοηθήσω το παιδί μου;” Ψάχνονται για γιατρούς, ειδικούς, και (κυρίως) άλλους γονείς που τα παιδιά τους έχουν τις ίδιες δυσκολίες, για ιδέες και για την επικύρωση ότι βρίσκονται στο σωστό δρόμο και κάνουν το σωστό. Λόγω και των οικονομικών δυσκολιών, οι γονείς αναγκάζονται να δώσουν προτεραιότητες. Ποιες είναι λοιπόν οι «καλύτερες» θεραπείες που εφαρμόζονται; Ποιες έχουν λειτουργήσει καλύτερα για άλλα παιδιά με τις ίδιες δυσκολίες με το δικό σας παιδί; Το γκρουπ MyAutismTeam.com – ένα κοινωνικό δίκτυο με περισσότερους από 28.000 γονείς των ατόμων με αυτισμό – έθεσε στους γονείς μέλη του το ακόλουθο ερώτημα: “Τι θεραπείες, δούλεψαν καλύτερα με το παιδί σας;”
Το καλύτερο είναι ότι σε αυτή την έρευνα η ερώτηση ήταν πολύ προσωπική. Δεν ρωτήθηκαν οι γονείς “Ποιες είναι οι καλύτερες θεραπείες για τον αυτισμό;” Αντί αυτού, ζητήθηκε από το γονέα να δώσει μία λίστα με τις θεραπείες που λειτουργούν καλύτερα για το παιδί τους. Το ότι κάτι “λειτουργεί καλύτερα” για ένα παιδί στο φάσμα, δεν σημαίνει ότι λειτουργεί εξίσου καλά για ένα άλλο παιδί ή, στην περίπτωση της Εργοθεραπείας ή Λογοθεραπείας, πρέπει να είναι απόλυτα προσαρμοσμένες στις αναπτυξιακές ανάγκες του κάθε παιδιού. Μετρήθηκαν οι θεραπείες Εργοθεραπεία, Λογοθεραπεία, θεραπεία συμπεριφορισμού (ABA), Μαθήματα Κοινωνικών Δεξιοτήτων, Ιπποθεραπεία, GFCF Diet, Ψυχιατρικές / Ψυχολογικές συνεδρίες, Floor Time, RDI, PECs, Swimming, PRT, iPad, Vision therapy, aqua therapy, συμπληρώματα βιταμινών, υπερβαρικό οξυγόνο, αφού αυτές ανέφεραν οι γονείς. Οι περισσότεροι γονείς απάντησαν στο ερώτημα με την απαρίθμηση μίας ή δύο θεραπειών.
Στα αποτελέσματα αναφέρονται όλες οι θεραπείες και οι γονείς ανέφεραν ποσοστιαία τα εξής:
1. Εργοθεραπεία – 39%
2. Λογοθεραπεία – 27%
3. ABA θεραπεία – 15%
4. Κοινωνικές Δεξιότητες Μαθήματα – 8%
5. Ιπποθεραπεία – 2%
6. GFCF Diet Διατροφή – 2%
7. Ψυχιατρικές / Ψυχολογικές συνεδρίες – 2%
8. Floor Time, RDI, PECs, Swimming, PRT 1%
9.iPad – 0,1%
10. Vision therapy, aqua therapy, συμπληρώματα βιταμινών, υπερβαρικό οξυγόνο <0,1%
Τι σημαίνει αυτό;
«Για να είμαστε σαφείς» αναφέρει ο Eric Peacock, μέλος του MyAutismTeam και της έρευνας, «δεν κάνουμε αυστηρή επιστήμη εδώ, αλλά μάλλον μια αντανάκλαση του τι ανέφεραν περίπου 8.000 γονείς στις ΗΠΑ ότι δούλεψε καλύτερα στο παιδί τους». Αναφέρει λοιπόν κάποια από τα συμπεράσματά του:
1. «Η πρώιμη παρέμβαση λειτουργεί: Η Εργοθεραπεία, η Λογοθεραπεία, η συμπεριφοριστική θεραπεία και η θεραπεία Κοινωνικών Δεξιοτήτων είχαν τις περισσότερες θετικές απαντήσεις. Οι θεραπείες Floor Time, RDI, PECs, PRT και Ιπποθεραπεία μπορούν να συμπεριληφθούν σε αυτή την ομάδα, δεδομένου ότι συχνά καθοδηγούνται από έναν Εργοθεραπευτή», αναφέρει.
2. «Η συντριπτική πλειοψηφία των γονέων που ρωτήθηκαν είπαν ότι “λειτούργησε καλύτερα” για το παιδί τους η Εργοθεραπεία. Οι Εργοθεραπευτές βοηθούν τα παιδιά σε ένα ευρύ φάσμα των αναπτυξιακών θεμάτων συμπεριλαμβανομένης της διαταραχής αισθητηριακής επεξεργασίας, την ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων, την κοινωνική αλληλεπίδραση, την εκπαίδευση τουαλέτας, την εκπαίδευση ύπνου και πολλά άλλα».
3. «Πολλοί γονείς μέλη του MyAutismTeam έχουν δοκιμάσει τα πάντα όλα αυτά τα χρόνια στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν τα παιδιά τους. Πολλοί γονείς αναφέρουν την άποψη ότι η συνεργασία του Εργοθεραπευτή με τον Λογοθεραπευτή είναι ο καλύτερος συνδυασμός».
4. «Το ότι μία θεραπεία δεν αναφέρεται στον κατάλογο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν λειτουργεί. Θέλω να αποτρέψω με αυτό μια επίθεση από τα σχόλια σχετικά με όλες τις θεραπείες που έχουμε μείνει. Αυτή ήταν μία «τυφλή έρευνα”, που σημαίνει ότι ζητήσαμε ακριβώς μία απάντηση και δεν προσφέραμε πολλαπλές λίστες επιλογής των απαντήσεων. Αφήσαμε τους γονείς να απαντήσουν σε αυτή την ερώτηση σε ό, τι επιθυμούν ονομάζοντας τις θεραπείες που ήρθαν στο μυαλό τους ότι είναι καλύτερες για το παιδί τους».
Βρείτε τι είναι καλύτερο για το παιδί σας
«Ένα βασικό πράγμα που πρέπει να θυμόμαστε εδώ» συμπληρώνει ο Eric Peacock «είναι ότι αυτές οι απαντήσεις αντανακλούν το ευρύ φάσμα των γονέων του MyAutismTeam με παιδιά από όλα τα μέρη του φάσματος του αυτισμού. Γνωρίζουμε πως ότι λειτουργεί για ένα παιδί στο φάσμα δεν είναι υποχρεωτικό ότι λειτουργεί και σε ένα παιδί με διαφορετικές αναπτυξιακές ανάγκες. Το ερώτημα που οι περισσότεροι γονείς θέλουν να απαντήσουμε είναι: “Τι θεραπείες λειτουργούν καλύτερα για τα παιδιά σαν το δικό μου;” Ένας από τα καλύτερους τρόπους για να πάρετε μία σταθερή απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι να οικοδομήσει σχέσεις με άλλους γονείς με παιδιά στην ίδια δυσκολία. Μπορείτε να γίνετε δωρεάν μέλος του MyAutismTeam (www.myautismteam.com) και να κάνετε κλικ στο “Find Parents” για να αναζητήσετε γονείς παιδιών με τις ίδιες δυσκολίες με το δικό σας παιδί. Υπάρχει πολλή σοφία στις συλλογικές εμπειρίες των 28.000 γονέων παιδιών με αυτισμό. Δεν είστε μόνοι και δεν χρειάζεται να εφεύρουμε εκ νέου τον τροχό» αναφέρει κλείνοντας.