Αναστασία Παπασταύρου, Εργοθεραπεύτρια του Κεντρου «ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ»
Τα σχολεία ξεκίνησαν και οι απαιτήσεις για τα παιδιά είναι αυξημένες. Παρακάτω δίνονται κάποιες ιδέες για δραστηριότητες που μπορεί να βοηθήσουν το παιδί σας να ηρεμεί και να του επιτρέπουν να βελτιώσει την ικανότητά του να κάθεται με έναν πιο ελεγχόμενο τρόπο και να συγκέντρώνεται σε ό,τι συμβαίνει γύρω του:
-Ενθαρρύνετε το παιδί σας να τοποθετεί τις παλάμες των χεριών του στην κορυφή του κεφαλιού του και να πιέζει προς τα κάτω με σταθερή πίεση μετρώντας ως το 25. Αυτό μπορεί να επαναληφθεί 2 φορές.
-Δώστε στο παιδί μία μπάλα (ιδανικά μπάλα αφρώδη που να συμπιέζεται) να την κρατάει ανάμεσα στις παλάμες του στο ύψος του στήθους. Ζητήστε του να την πιέζει όσο πιο δυνατά μπορεί ώστε να συμπιέζεται πολύ η μπάλα και να πιέζει μετρώντας ως το 50. Καλό είναι να επαναληφθεί άλλη 1 φορά.
-Μισές κάμψεις. Ζητήστε από το παιδί να ξαπλώσει μπρούμυτα στο πάτωμα και με τα γόνατα να παραμένουν κάτω, ζητήστε να κάνει 10 κάμψεις σπρώχνοντας τα χέρια για να σηκωθεί.
-Χρησιμοποιώντας ένα χοντρό σχοινί, καθίστε μαζί με το παιδί στο πάτωμα ο ένας απέναντι από τον άλλο με τα πόδια τεντωμένα και τις πατούσες να ακουμπούν. Κρατήστε το σχοινί τεντωμένο και κάντε εναλλάξ τραβήγματα στο σχοινί βάζοντας αντίσταση όταν τραβάει το παιδί.
-Χρησιμοποιήστε μαξιλάρια,κουβέρτες και κομμάτια από υφάσματα και πανιά και αφήστε το παιδί να τυλιχτεί με αυτά όπως θέλει και για τη διάρκεια που θέλει. Μπορεί επίσης με τα μαξιλάρια να του αρέσει να ασκήσετε εσείς πάνω του πίεση για μικρή διάρκεια.
-Πίεση στον τοίχο ή στο θρανίο μετρώντας ως το 20. Ζητήστε δηλαδή να σπρώξει μια σταθερή επιφάνεια.
-Ακουμπήστε τις παλάμες σας στις παλάμες του παιδιού με τεντωμένα χέρια και πιέστε ο ένας τον άλλο. Τροποποιήστε τη δύναμή σας (λιγότερη,περισσότερη και προς διαφορετικές κατευθύνσεις) ώστε να αναγκάζετε το παιδί να αλλάζει τη θέση του σώματός του.
-Δίνετε στο παιδί μεγάλες,σφιχτές αγκαλιές.
-Μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να έχει ένα παιχνίδι χαλάρωσης εύκαιρο, όπως μία λωρίδα λαστιχένια ή ένα μπαλάκι. Αυτό μπορεί παίζοντάς το στα χέρια του ή πιέζοντάς το, να το βοηθήσει να ηρεμήσει όταν έχει άγχος ή ανησυχία.
Αυτές οι δραστηριότητες θα πρέπει να γίνονται υπό την επίβλεψη ενός ενήλικα, με σταθερά και αργά βήματα. Μπορούν να εφαρμοστούν πριν από απαιτητικές για το παιδί συνθήκες (π.χ. πριν καθήσει για διάβασμα, πριν πάει στο σχολείο κτλ.) ή γενικά όταν βλέπετε το παιδί σας ανήσυχο και θέλετε να το βοηθήσετε να ηρεμήσει και να οργανωθεί. Οι δραστηριότητες αυτές είναι πιο εύκολο να γίνουν στο σπίτι, όμως θα άξιζε τον κόπο για κάποιες από αυτές, να προσπαθήσετε να τις εφαρμόζει το παιδί και στο σχολείο, μετά από συνενόηση με τον εκπαιδευτικό.
(Sensory Integration information booklet, Sensory Integration network UK & IRELAND)