Μετάφραση, επιμέλεια στα Ελληνικά: Μπουρίκα Μαρία, εργοθεραπεύτρια SIT, Κέντρο ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
πηγή: https://www.understood.org/en/learning-attention-issues/child-learning-disabilities/sensory-processing-issues/7-ways-to-help-your-child-cope-with-noise-sensitivity
Τα παιδιά με διαταραχές στην αισθητηριακή ολοκλήρωση μπορεί να είναι υπέρ-ευαίσθητα σε θορύβους. Ακόμα και μία βόλτα στο πάρκο ή στο σουπερ-μάρκετ να είναι ένας αγώνας για αυτά. Για λεπτομέρειες πατείστε και εδώ.
Κάποιοι τρόποι για να τα βοηθήσετε είναι:
- Δώστε μία πρώιμη προειδοποίηση. Αν υπάρχουν δυνατοί ήχοι σε κάποιο χώρο, που ξέρετε ότι θα ακουστούν, προετοιμάστε το παιδί για το τι μπορεί να συμβεί. Για παράδειγμα μπορείτε να του υπενθυμίσετε για το μηχάνημα που στεγνώνουμε τα χέρια σε τουαλέτες μαγαζιών. Βοηθήστε το να βρει ένα μέρος μακριά από τον θόρυβο αν είναι δυνατόν.
- Καλύψτε τους ήχους. Το να χρησιμοποιήσετε ακουστικά ή ωτοασπίδες μπορεί να βοηθήσει. Μπορούν να παρέχουν προστασία από ήχους που δεν μπορούν να αποφευχθούν. Μπορεί να χρειαστεί να πειραματιστείτε για να δείτε ποιο έχει τα καλύτερα αποτελέσματα. Επίσης τα παιδιά με απτική αμυντικότητα να ενοχλούνται από κάποια προστατευτικά. Τέλος δεν θέλουμε να απομονώσουμε τους περιβαλλοντικούς ήχους γιατί τίθενται θέματα ασφάλειας.
- Τονίστε θέματα ασφάλειας. Εάν η ευαισθησία του παιδιού σας καθιστά δύσκολο για αυτό να φιλτράρει ασήμαντους ήχους, θα μπορούσε να μην είναι σε θέση να συντονιστεί και με τους σημαντικούς. Αυτοί μπορεί να είναι προειδοποιήσεις ασφάλειας όπως σειρήνες ή συναγερμοί. Ή μπορεί να προσπαθήσει να ξεφύγει από αυτούς χωρίς να παρατηρήσει τι συμβαίνει γύρω του. Ενθαρρύνετε το να δίνει σημασία στο τι γίνεται γύρω του, όπως τα παιδιά στο σχολείο να βρίσκονται σε παράταξη και να πει σε κάποιον ενήλικα ότι θέλει να απομακρυνθεί από το μέρος. Εξασκηθείτε για τέτοιες περιστάσεις.
- Δοκιμάστε νέες εμπειρίες ομαλά. Δεν είναι δυνατό πάντα να αποφεύγονται χώροι που ενεργοποιούν την ευαισθησία του παιδιού σας. Θα μπορούσε να το βοηθήσει αν το πηγαίνατε σε νέα μέρη πιο ήρεμες ώρες. Εάν θέλετε γι παράδειγμα να τον παίρνετε στο μεγάλο σούπερ- μάρκετ, μπορείτε να καλέσετε τη διεύθυνση του καταστήματος για να σας ενημερώσουν για το ποιες ώρες τις ημέρας έχει λιγότερη κίνηση. Επίσης μπορείτε να επισκέπτεστε καινούρια μέρη χωρίς το παιδί, έτσι ώστε να το προετοιμάσετε για το τι μπορεί να αντιμετωπίσει.
- Βοηθήστε το να θέσει τα όρια του. Οι ήχοι ενός βιντεοπαιχνιδιού δράσης ή διάφορα άλλα παιχνίδια που παίζει με τους φίλους του μπορούν να προκαλέσουν στρες σε ένα παιδί με ακουστική ευαισθησία. Εξηγήστε στο παιδί ότι είναι εντάξει να θέσει όρια με τους φίλους του. Μπορείτε να το βοηθήσετε στο τι μπορεί να πει. Για παράδειγμα «Μου αρέσει αυτό το παιχνίδι αλλά η ένταση πονάει τα αυτιά μου. Μπορούμε να το χαμηλώσουμε;» ή «Μπορούμε να παίξουμε πιο ήρεμα;»
- Χρησιμοποιείστε ουδέτερους και σταθερούς ήχους (white noise). Για μερικά παιδιά σταθεροί ήχοι στο πίσω φόντο, τα βοηθούν να μειώσουν τις επιπτώσεις ενοχλητικών θορύβων. Ένας ανεμιστήρας ή να ακούγονται ήχοι από τον υπολογιστή (white noise sounds) στο δωμάτιο του παιδιού μπορεί να το βοηθήσει να διαβάσει ή να κοιμηθεί. Όταν βρίσκεται σε δημόσια μέρη αφήστε το να ακούει απαλούς ήχους με ακουστικά.