Στράτος Αλεξάνδρου. Κέντρο ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
Πρόκειται για ένα σύνδρομο που πρωτοαναλύθηκε από τον Ψυχίατρο Christopher Gillberg το 1986. Ο όρος στην ουσία ήρθε να αντικαταστήσει τον όρο «Ελάσσουσα Εγκεφαλική Δυσλειτουργία» (“Minimal Brain Dysfunction”), όρος που χρησιμοποιείτο μέχρι το 1980 όπου και κατακρίθηκε από τον Υγρασία-ελλείμματα στην προσοχή, τον έλεγχο του κινητήρα και την αντίληψη-είναι μια αμφιλεγόμενη ψυχιατρική ιδέας που συνελήφθη από τον Sir Michael Rutter και άλλους ερευνητές.
Με βάση λοιπόν αυτό το σύνδρομο, το άτομο εμφανίζει δυσκολίες σε 3 τομείς:
-Συγκέντρωση προσοχής
-Κινητικό έλεγχο και συντονισμό
-Αντίληψη
Μετά από τον σκεπτικισμό που επικράτησε, το 2003, ο Gillberg έδωσε τον αναθεωρημένο ορισμό του DAMP. Ο νέος ορισμός έχει ως εξής:
1.Σύνδρομο ΔΕΠ-Υ όπως ορίζεται στο DSM-IV
2.Αναπτυξιακή Διαταραχή Συντονισμού των Κινήσεων (DCD), όπως ορίζεται στο DSM-IV
3. Η κατάσταση δεν εξηγείται καλύτερα από εγκεφαλική παράλυση
4. Ο δείκτης νοημοσύνης θα πρέπει να είναι υψηλότερος από περίπου 50. Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι περίπου το μισό των παιδιών με σύνδρομο ΔΕΠ-Υ πιστεύεται ότι έχουν επίσης DCD [Gillberg, 2003? Martin et al., 2006].
Η χρήση του όρου του συνδρόμου DAMP (ελλείμματα στην προσοχή, τον συντονισμό κίνησης και την αντίληψη) έχει τεθεί σε κλινική χρήση στη Σκανδιναβία για περίπου 20 χρόνια. Σε κλινικά σοβαρή μορφή επηρεάζει περίπου το 1,5% του γενικού πληθυσμού των παιδιών σχολικής ηλικίας. Ένα άλλο ποσοστό 1% εμφανίζεται με πιο ήπιες παραλλαγές. Στην έρευνα τα αγόρια υπερεκπροσωπούνται (στα κορίτσια πιθανώς η πάθηση υποδιαγιγνώσκεται).
Υπάρχουν πολλά συνυπάρχοντα προβλήματα και επικαλυπτόμενες συνθήκες στο σύνδρομο κατά τον Christopher Gillberg, συμπεριλαμβανομένων των
-διαταραχών συμπεριφοράς
-πραγματολογικών δυσκολιών
-κατάθλιψης / άγχους (η έρευνα έδειξε ότι χωρίς την κατάλληλη αντιμετώπιση όλα τα παιδιά με το σύνδρομο εμφάνισαν κατάθλιψη κατά την εφηβεία)
-ακαδημαϊκής αποτυχίας
Βρέθηκε επίσης ότι υπάρχει ένας ισχυρός δεσμός της σοβαρής εικόνας του συνδρόμου με τις διαταραχές του φάσματος του αυτισμού.
Οι αναγνωρισμένες σαν αποτελεσματικές παρεμβάσεις στο σύνδρομο είναι η Εργοθεραπεία, η Λογοθεραπεία, η Ψυχολογική Υποστήριξη και η Συμβουλευτική οικογένειας.