Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν μια επιδημία κρακ και κοκαΐνης μάστιζε πόλεις της Αμερικής, η Hallam Hurt, μία Νεογνολόγος στη Philadelphia των ΗΠΑ , ανησύχησε για τη ζημιά που γίνεται στα παιδιά που γεννιούνται από εξαρτημένες μητέρες. Αυτή και οι συνάδελφοί της, μελετώντας παιδιά από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, συνέκριναν 4χρονα παιδιά που είχαν μεγαλώσει με μητέρες που έκαναν χρήση ναρκωτικών με εκείνα που δεν είχαν. Το εντυπωσιακό ήταν ότι δεν μπόρεσαν να βρουν σημαντικές διαφορές. Αντ ‘αυτού, αυτό που ανακάλυψαν ήταν ότι ο δείκτης ευφυΐας και στις δύο ομάδες ήταν πολύ χαμηλότερος από το μέσο όρο. “Σε αυτά τα μικρά παιδιά το IQ τους ήταν 82 και 83 με μ.ο. το 100” ανέφερε συγκλονισμένη από τα αποτελέσματα η Hurt.
Η αποκάλυψη ώθησε τους ερευνητές να στρέψουν το βλέμμα τους από τη διαφοροποίηση των δύο ομάδων προς ό, τι είχαν κοινό: να ζούνε σε συνθήκες φτώχειας. Για να κατανοήσουν το περιβάλλον των παιδιών, οι ερευνητές επισκέφθηκαν το σπίτι τους με μια λίστα ελέγχου. Ρώτησαν αν οι γονείς είχαν τουλάχιστον δέκα βιβλία στο σπίτι για τα παιδιά, ένα κασετόφωνο με τα τραγούδια τους, και παιχνίδια που θα τα βοηθούσαν να μάθουν τους αριθμούς. Σημείωναν αν οι γονείς μιλούσαν στα παιδιά με μια στοργική φωνή, ο χρόνος που δαπανούσαν για να απαντούν στις ερωτήσεις τους, αν τα αγκάλιαζαν, τα φιλούσαν και τα επαινούσαν.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα παιδιά που λάμβαναν περισσότερη προσοχή και φροντίδα στο σπίτι έτειναν να έχουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης. Τα παιδιά που διεγείρονταν γνωστικά είχαν καλύτερη απόδοση σε λεκτικά τεστς και εκείνων που ανατρέφονταν πιο ζεστά είχαν καλύτερα σκορ στα τεστ μνήμης.
Πολλά χρόνια αργότερα, όταν τα παιδιά είχαν εισέλθει στην εφηβεία τους, οι ερευνητές χαρτογράφησαν με MRI τον εγκέφαλό τους και στη συνέχεια τα συνδύασαν με τα αρχεία για το πόσο ζεστά είχαν ανατραφεί στην ηλικία των 4 και 8 ετών. Βρήκαν μια ισχυρή σχέση μεταξύ ανατροφής στην ηλικία των τεσσάρων και το μέγεθος του ιππόκαμπου, ένα τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη. Από την άλλη, το εντυπωσιακό ήταν ότι δεν βρήκαν καμία συσχέτιση μεταξύ της ανατροφής στην ηλικία των οκτώ ετών και στον ιππόκαμπο. Τα εντυπωσιακά αυτά αποτελέσματα έδειξαν πόσο πολύ σημαντικό είναι ένα συναισθηματικά υποστηρικτικό περιβάλλον σε πολύ νεαρή ηλικία. Στην ηλικία 0-4 και πόσο αργότερα τα πράγματα ίσως να είναι πολύ αργά!
πηγή: http://ngm.nationalgeographic.com/2015/01/baby-brains/bhattacharjee-text
Επιμέλεια στα Ελληνικά: Αλεξάνδρου Στράτος, Δ/ντής ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ