(PATRICIA WILLBARGER)
Ελεύθερη απόδοση στα Ελληνικά: Αλεξάνδρου Στράτος)
Ο αυτο-ερεθισμός είναι μια συμπεριφορά των παιδιών με δυσκολίες στην αισθητηριακή ολοκλήρωση (ΔΑΟ). Εμφανίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό (συμπεριφορά- κλειδί) στα αυτιστικά παιδιά. Παρ’ότι οι άλλοι -παιδιά και ενήλικοι- δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί το παιδί με ΔΑΟ κάνει αυτήν την συμπεριφορά είναι κάτι που θα δυσκολευτούν πάρα πολύ να σταματήσουν.
Ο αυτο-ερεθισμός είναι μια επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά που κρατά το παιδί σε επαφή και συμμετοχή με τον δικό του κόσμο αλλά χρησιμεύει στο να ερεθίσει τις αισθήσεις με οποιονδήποτε τρόπο και αν εκλύεται. Το παιδί το κάνει συχνά για να βοηθηθεί στο να ρυθμιστεί σε ένα αγχωτικό περιβάλλον.
Τα παιδιά με ΔΑΟ αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να ερμηνεύσουν τις αισθητηριακές πληροφορίες. Όταν ο κόσμος τους φαίνεται πολύ άγριος, πολύ φωτεινός, πολύ θορυβώδης ή οτιδήποτε άλλο «πολύ», το κεφάλι τους μοιάζει λαϊκίστικα σαν να «βράζει» και φυσικά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τον περιβάλλοντα κόσμο τους κατάλληλα. Οι αυτό-ερεθισμοί είναι ένας τρόπος με τον οποίο το παιδί με ΔΑΟ μπορεί να επαναφέρει τον έλεγχο του κόσμου του. Μπορεί να φανερωθεί με πολλούς τρόπους όπως το τρέξιμο σε κύκλους, χτύπημα χεριών ή μουρμουρητά (hummings). Αν και αυτές οι συμπεριφορές σίγουρα είναι ενοχλητικές στους τριγύρω του, είναι ο τρόπος του παιδιού να αντιμετωπίσει τα πράγματα στο περιβάλλον του που δεν του φαίνονται σωστά. Δεν το κάνει για να επιδιώξει την προσοχή ή για να δημιουργήσει μια αναστάτωση, προσπαθεί απλά να αντιμετωπίσει μια αγχωτική κατάσταση.
Υπάρχει μια θετική και αρνητική πλευρά στους αυτό-ερεθισμούς: Η ΘΕΤΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ είναι ότι αυτές είναι ηρεμιστικές συμπεριφορές που βοηθούν το παιδί να ρυθμιστεί και να υπερνικήσει μια κατάσταση πίεσης ή να την ξεπεράσει. Η ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ είναι ότι μπορεί να είναι υπερ-διεγερμένο –όπως όλα τα παιδιά- και τότε «κουρδίζεται» να τρέχει σε κύκλους ή φωνάζει και κραυγάζει.
Πρέπει υποχρεωτικά να προσπαθήσετε να επικεντρώσετε εκ νέου το παιδί σας στις ηρεμιστικές συμπεριφορές χωρίς να τα επιπλήξετε για τη συγκινημένη συμπεριφορά τους. Μια αρνητική αντίδραση στη συγκινημένη συμπεριφορά μπορεί να προκαλέσει πραγματικά το ακριβώς αντίθετο αυτού που προσπαθείτε να επιτύχετε και μπορεί να οδηγήσει το παιδί να κάνει τη συμπεριφορά πάρα πολύ επίμονη ως αντίδραση στην δική σας συμπεριφορά.
ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΤΕ ΌΤΙ Ο ΑΥΤΟ-ΕΡΕΘΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΗΡΕΜΗΣΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΤΑΡΑΓΜΕΝΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ.